Desítky nepálských vesnic čeká kvůli hrozícím sesuvům půdy stěhování

Nepálská vláda chce ochránit vesnice před sesuvy půdy, které zřejmě způsobí blížící se monzunové deště. Vytipovala proto přibližně stovku obcí, které se budou muset přestěhovat. Už teď pohřbily proudy hlíny a kamení několik desítek lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé nepálské vesnice Dahú se obávají sesuvů půdy

Obyvatelé nepálské vesnice Dahú se obávají sesuvů půdy | Foto: Jaromír Marek

Rajman rychle kráčí za pluhem taženým dvěma pohublými kravkami. Dřevěnou radlicí obrací půdu. Je suchá jako troud a plná kamení, ale je jeho.

„Naše rodina tady žije 150 let. Já se tady narodil a od malička pracuji tady na poli,“ vysvětluje.

Sporý muž hledí dolů do údolí. Aby se člověk dostal nahoru, musí vystoupat půlkilometrové převýšení po úbočí kopce.

Do příkrého svahu jsou zaříznuty terasy s políčky, mezi nimi jsou rozeseté usedlosti. V jedné z nich žije učitel Lakšman. „Narodili jsme se tady a chceme tu žít. Kam bychom šli? Nejsme žebráci, ale farmáři,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Několik nepálských vesnic se bude muset kvůli hrozícím sesuvům půdy přestěhovat. Co na to říkají obyvatelé, zjišťoval reportér Jaromír Marek

Idylu chudé, ale hrdé horské vesnice Dahú narušilo zemětřesení. Mnoho domů nezbořilo, zato nahoře na kopci se objevilo několik dlouhých trhlin v půdě. Lidé mají obavy, že se budou muset vystěhovat.

„Čekáme, až přijdou geologové a posoudí, jestli tady budeme moci zůstat, nebo jestli budeme muset odejít,“ říká Lakšman.

Geologové ještě nepřišli, vesnicí se ale už teď šíří zvěsti, že do konce roku se budou muset obyvatelé odstěhovat.

„Bojím se dalších otřesů, chtěla bych se přestěhovat do bezpečnější oblasti. Třeba do Káthmándú nebo do jinam do nížiny,“ svěřuje se žena s malým dítětem.

Lidé mohou na pomoc Nepálu dál přispívat, a to na účet 200 9999 200/0300, nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50. Ve sbírce se vybralo již více než 9 milionů korun.

V Terai, nížinné oblasti Nepálu, už vláda vytipovala území, kam by se lidé mohli nebo spíše měli přestěhovat. Zatím tam ale roste tropický prales – na zemědělskou půdu jej budou muset proměnit sami příchozí.

„Nevěřím, že nám vláda nějak pomůže. Jen nás vystěhují a udělají z nás uprchlíky. Rozhodně odtud neodejdu, leda by se celý můj pozemek utrhl a skončil v údolí,“ namítá rozhodně Rajman.

O dalším osudu vesnice Dahú rozhodnou blížící se monzunové deště. Prozatím chodí Rajman spolu s ostatními vesničany pozorovat průrvu v zemi, která se otevřela po prvním zemětřesení.

Obyvatelé nepálské vesnice Dahú se obávají sesuvů půdy | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme