Jemenská Al-Káida už má nového vůdce, nahradí zabitého Vahajšího

Jemenská Al-Káida oznámila, že se jejím novým lídrem stane bývalý šéf vojenských operací Kásim Rajmí. Neoficiálně tak potvrdila smrt Násira Vahajšího. Vůdce teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově byl údajně zabit během náletu amerického dronu. Spojené státy útok oficiálně nepotvrdily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník fronty An-Nusra, syrské odnoži Al-Káidy

Bojovník fronty An-Nusra, syrské odnoži Al-Káidy | Zdroj: Reuters

Podle zpráv televize CNN zemřel Vahajší v pátek v provincii Hadramaut na jihu země.

Nejmenovaný americký činitel podle agentury Reuters uvedl, že Spojené státy zprávy o Vahajšího smrti prověřují.

Další americký činitel sdělil, že armáda Spojených států se do žádného úderu nezapojila. Zatím není jasné, zda nálet nemohla provést například americká CIA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jemenská Al-Káida neoficiálně potvrdila smrt vůdce Vahajšího. Situaci sleduje komentátor Milan Slezák

„Americké váhání je způsobeno dvěma okolnostmi. Zaprvé CIA, která za takovými útoky stojí, se k nim málokdy přihlásí, většinou je nekomentuje. Zadruhé Američané chtějí mít skutečně jistotu, tu by jim dopřály například rozbory vzorků DNA odebraných přímo na místě, což bude velice složité,“ vysvětluje komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Vahajšího smrt je největším zásahem Spojených států do struktury Al-Káidy od smrti Usámy bin Ládina v roce 2011.

Mluvilo se o něm jako o korunním princi celosvětové Al-Káidy. Měl na starosti nábor nových členů, schvalování cílů, zadávání úkolů a plánování útoků.

Slezák také upozornil, že bratři Kouachiové, kteří zaútočili na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, se hlásili k Al-Káidě na Arabském poloostrově. Ta za útok také převzala odpovědnost.

Jemenskou odnož teroristické organizace vedl Vahajší od roku 2009. Tři roky předtím uprchl z vězení a ještě dříve pracoval jako osobní tajemník Usámy bin Ládina. Za informace vedoucí k Vahajšímu dříve Washington vypsal odměnu deset milionů dolarů, tedy přibližně 240 milionů korun.

Jemen je od zimy ve válečném stavu kvůli konfliktu mezi šíitskými povstalci a svrženou vládou. Americké bezpilotní letouny tam zasahují proti radikálním islamistům už několik let, oficiálně to ale nepřiznávají.

Pavlína Nečásková, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme