Čtyři největší mýty o lásce, které jsou podle psychologů příčinou manželské krize

15. červen 2015

Láska hory přenáší. A tak spolu budeme žít šťastně až do smrti. Podle psycholožky Marty Boučkové jsou nespokojenost a nenaplněná očekávání tím hlavním důvod, proč manželé končí v poradně.

„Najednou se něco změnilo, něco je jinak a už to není ten hezký a růžový pohodový vztah jako dřív,“ říká psycholožka Marta Boučková. Z pohledu své 20leté praxe si troufá říct, že se vlastně pořád všichni motáme ve stejném problému: vytvořili jsme si partnerské mýty.

Mýtus č. 1:
Jedno tělo, jedna duše

Zamilovaní do manželského svazku vstupují s představou, že doma se člověk nemusí přetvařovat a ten druhý ho bude mít rád takového, jaký je. Souvisí to i s tím, že se na začátku vztahu děláte lepšími.

Jednoduše proto, abyste toho druhého získali. „Ale když se hodně přetvařujete, a ještě víc se snažíte dělat ze sebe někoho jiného, tak to dřív nebo později přinese nemalé komplikace.“ Své chování tak vlastně korigujete neustále.

Mýtus č. 2
Nemáme před sebou žádná tajemství

„To je novodobý mýtus. V éře mobilních telefonů a e-mailů je to tak trochu problém,“ upřesňuje psycholožka. A pak vznikají spory. Pokud se totiž člověk vzdá všech svých tajemství, má pocit, že ztrací i vlastní osobnost.

Mýtus č. 3
Láska hory přenáší

„Nepřenáší!“ upozorňuje psycholožka. „Láska je sice mocná čarodějka, ale rozhodně nedokáže lidi úplně změnit. Spousta lidí se sice snaží, ale je to tak strašně těžké. A to i ve chvíli, když se něco na sobě změnit rozhodnete sami, ne kvůli partnerovi.“

Mýtus č. 4
Domov je oáza klidu

Většina z vás určitě čas od času prohlásí, že partnerský vztah a rodina to nejdůležitější, co na světě máte. „Ale ruku na srdce, kolik času v rodině doopravdy trávíte? Když vezmete v potaz, že chodíte každý den do práce? Moc toho není, viďte.“

A navíc, když tvrdíte, že máte partnera, který vás musí akceptovat takového, jaký jste. „A to i ve chvíli, kdy budete unavení, nespokojení, vzteklí a vypustíte doma všechny své démony. Dřív nebo později tak můžete čekat, že očekávaná pohoda domova nebude naplněna,“ dodává psycholožka.

Čtěte také

Spustit audio