Ve Frymburku plánují atrakci, která nemá v Česku obdoby. Vodní svět otevřou za pět let

16. červen 2015

Nahlédnout pod hladinu Lipna a nerušeně pozorovat živé ryby a další živočichy. Takový zážitek chtějí nabídnout návštěvníkům ve Frymburku. Vznikne zde unikátní vodní svět.

„Lidé uvidí, co se vyskytuje v našich řekách od pramene až k moři. Ryby chceme ukazovat hlavně ve velkém akváriu, u kterého si mohou návštěvníci posedět a vše sledovat,“ popisuje ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech Otomar Linhart.

Akvárium bude devět metrů dlouhé a dva metry vysoké, plavat v něm bude přes třicet druhů ryb. „Ukážeme jesetery, které chováme v našem ústavu, možná i největší rybu, která má 40 kilogramů. Dále budou ve vodním světě lipani, cejni nebo parmy a ukázka toho, jak to vypadá v řece a jak v Lipně,“ doplnil Otomar Linhart.

Návštěvnické centrum má využívat moderní technologie, aby přilákalo i děti a mládež. Chybět nebudou dotykové obrazovky nebo různé počítačové vzdělávací programy.

Podzemí vodního světa pak nabídne zážitek i nevidomým návštěvníkům. „V suterénu budou kádě s jednotlivými druhy ryb. Nevidomí a další zájemci si je budou moci pohladit, ohmatat,“ řekl Otomar Linhart.

Budova vznikne z nových stavebních materiálů, které využívají recykláty. „Dům je navržen tak, aby byl soběstačný, a chceme i přímo na něm demonstrovat šetrný přístup k přírodě,“ vysvětlila projektová manažerka Ondřejka Harvalíková.

Starosta Frymburku Oto Řezáč projekt vítá. „Budeme mít návštěvníkům co nabídnout i v chladném a deštivém počasí. Navíc tam vznikne asi dvacet pracovních míst pro naše obyvatele,“ komentoval.

Vodní svět by se měl pro veřejnost otevřít za pět let.

Spustit audio