V Brně se i po zákazu hazardu objevují herny. Maskují se jako občanská sdružení

Nulová tolerance hazardu platí v Brně půl roku. Výherní automaty ale mizí pomaleji, než se očekávalo. Navíc se začínají množit provozovny, které vyhlášku a loterijní zákon obcházejí. Založí občanské sdružení a vstup do místnosti s automaty umožní pouze jeho členům. Nejméně čtyři takové provozovny odhalil reportér Českého rozhlasu Tomáš Jelen, který při natáčení reportáže použil skrytý mikrofon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Kousek od Mendlova náměstí si v jednom baru dávám pivo a pošilhávám po dveřích vzadu lokálu. Je na nich napsáno: Vstup pouze pro členy občanského sdružení Život je hrou. Za dveřmi prosvítají diody výherních automatů.

„Kámoš říkal, že prý tady máte automaty,“ ptám se servírky.

„Máme, ale musíte se zaregistrovat. Nadiktujete mi jméno, datum narození a adresu,“ odpovídá žena.

Během několika minut se stávám členem sdružení Život je hrou. Dostávám členskou kartičku a čip, který mi odemyká dveře od místnosti s automaty.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně se po zákazu hazardu objevují nelegální herny. Maskují se jako občanské sdružení. Pátral po nich reportér Tomáš Jelen

„Kartička je vaše. Když tady budete chtít hrát, tak ji musíte mít u sebe, jinak vás tam nikdo nepustí,“ vysvětluje servírka.

V zadní místnosti je asi dvanáct automatů. Digitální, mechanické, kvízomaty nebo elektronický poker. Povolení od ministerstva financí mají čtyři z nich.

Na všech přístrojích je napsáno, že jsou určeny pouze pro členy občanského sdružení. Místo, kam při hraní vkládám bankovky, je zřetelně označené slovy: Dar sdružení.

„Pokud se dozvíme, že se něco takového děje, tak okolnosti prověříme. Pokud zjistíme, že je to pravda, tak by se mělo jednat o neoprávněné provozování loterie a podobné sázkové hry, což je trestný čin,“ vysvětluje policejní mluvčí Pavel Šváb.

Místo, kam při hraní vkládám bankovky, je v brněnské herně zřetelně označené slovy: Dar sdružení. | Foto: Tomáš Jelen

Podobným případem se podle něj brněnští kriminalisté ještě nezabývali. Provozovatelům hrozí až deset let vězení a ve správním řízení až desetimilionová pokuta.

„Takovouto pokutu uložil specializovaný finanční úřad společnostem, které provozují takzvané kvízomaty,“ upozorňuje náměstek ministra financí Ondřej Závodský z KDU-ČSL.

Podobných nelegálních černých heren je v Česku podle odhadů resortu několik set.

„S tím, jak jsou vydávány další a další obecně závazné vyhlášky výrazně redukující nebo přidávající nulovou toleranci, tak ilegálních heren výrazně přibývá. Očekáváme, že daňové úniky jenom na těchto ilegálních provozovnách jdou do desítek milionů korun,“ podotýká Závodský.

Na všech přístrojích v brněnské herně je napsáno, že jsou určeny pouze pro členy občanského sdružení | Foto: Tomáš Jelen

Zástupci sdružení Život je hrou na otázky Českého rozhlasu nereagovali. Odmítavě se k tomuto hazardnímu podnikání staví i Unie herního průmyslu, která společnosti provozující loterijní hry zaštiťuje.

Zároveň její mluvčí Andrej Čírtek tvrdí, že jde o logický důsledek absolutní prohibice hazardu ve městě.

„V Brně jako ve velkém městě by měla existovat určitá, velmi přísně regulovaná a zastropovaná nabídka sázkových her v kasinech a hernách,“ říká Čírtek a dodává:

„Brno z daní a poplatků z hazardu ročně dostávalo 200 milionů korun ročně. Teď se kvůli prohibici příjem postupně snižuje až na několik desítek milionů korun.“

Podle náměstka brněnského primátora Matěje Hollana z hnutí Žít Brno, který proti hazardu v minulosti jako občanský aktivista bojoval, město s penězi z hazardu v rozpočtu nepočítá.

„Ve chvíli, kdy jsme řekli, že na území města žádný automat nechceme, teď jenom čekáme, až doběhnou správní povolení ministerstva financí a legální automaty odtud zmizí. Řekli jsme, že z nich nic nechceme. Takže na úrovni města těžko hovořit o daňovém úniku, protože my z automatů nic nechceme,“ vysvětluje Hollan.

Absolutní prohibici tedy za chybu nepovažuje: „Tam, kde dřív byly herny, jsou teď obchody. Z tohoto pohledu je to dobrý krok a já jsem optimistou v tom, že policie a specializovaný finanční úřad a další orgány si dokážou s tou trestnou činností poradit.“

Člen sdružení Život je hrou dostane členskou kartičku a čip, který odemyká dveře od místnosti s automaty | Foto: Tomáš Jelen

Tomáš Jelen, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme