ČNB: Finanční sektor je odolnější, možná rizika jsou v úvěrování bydlení

České banky jsou odolnější. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Možným rizikem do budoucna mohou být úvěry v oblasti bydlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Riziko podle guvernéra ČNB Miroslava Singera není až tak vysoké. Upozornil ale, že roste počet úvěrů, kde dlužník nemá dostatečně vysoký příjem.

„Dohromady se situace zlepšuje, ale je třeba vidět, že cyklická rizika i v budoucnu zřejmě porostou. Je to dáno tím, že roste poptávka po úvěrech, uvolňují se do určité míry úvěrové standardy, klesají úrokové sazby a k ním klesají i marže, klesají výnosy finančních aktiv,“ poznamenal Singer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podrobnostech Zprávy o finanční stabilitě, kterou zveřejnila ČNB, mluvila redaktorka Jitka Hanžlová

Centrální banka proto doporučuje, aby banky zavedly speciální monitorovací systém u dlužníků a omezily poměr hypoték nad 90 procent hodnoty nemovitosti. Počet takových úvěrů by neměl překročit desetinu poskytnutých půjček za čtvrtletí.

Podle manažerky Asociace hypotečních makléřů Petry Horákové Krištofové jich ani teď ale není mnoho. „Členové asociace hypotečních makléřů registrují přibližně deset procent takzvaných stoprocentních hypoték. Číslo není vyšší zřejmě z toho důvodu, že takzvané stoprocentní hypotéky jsou poměrně drahé. Úroková sazba je tam vyšší například až o jedno procento, někdy i více, a lidé kombinují hypotéku a stavební spoření,“ řekla Českému rozhlasu.

Singer dále upozorňuje, že ti, kteří dostanou půjčku na nemovitost, by neměli mít současně spotřební úvěr od stejné banky delší než osm let. „Což je de facto jenom maskovaný další úvěr na nemovitost, protože spotřební úvěry nad osm let prakticky neexistují.“

Kromě toho Česká národní banka doporučuje, aby komerční banky omezily dobu splatnosti hypoték nad třicet let. Centrální banka se chce taky víc zaměřit na to, které hypotéky slouží ke koupi nemovitosti na bydlení a které jsou na investici.

Analytik společnosti Swiss Life Jiří Sýkora si ale myslí, že české banky jsou už teď obezřetné dostatečně. „Tato direktiva je poměrně zbytečná. Banky v této chvíli již ty věci samy uplatňují, kontrolují si výšku LTV (poměr půjčované částky k hodnotě nemovitosti, pozn. red.) a kontrolují si to, jakým způsobem a komu úvěr poskytují.“

ČRo, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme