Egyptský soud potvrdil Mursímu trest smrti za útěk z vězení a 25 let za spiknutí

Egyptský soud potvrdil rozsudek smrti pro bývalého prezidenta Muhammada Mursího. Potrestal ho tak za podíl na organizaci masového útěku z vězení v roce 2011. V druhé souběžně projednávané kauze přitom jen asi o hodinu dřív soudce zmírnil druhý rozsudek smrti na 25 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený prezident Muhammad Mursí u soudu na snímku z 29. prosince 2014

Sesazený prezident Muhammad Mursí u soudu na snímku z 29. prosince 2014 | Zdroj: Reuters

Nejvyšší trest padl v kauze, která se týká útěku 20 tisíc vězňů v roce 2011. Muslimské bratrstvo tehdy podle soudu využilo chaosu během revoluce proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubárakovi.

Mursí byl jedním z organizátorů akce, která vězně dostala na svobodu. Přitom podle soudu vězni napadli policejní stanice, některé muže zákona zabili a několik jich unesli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trest smrti a 25 let vězení, takové jsou rozsudky nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím. Podrobnosti od Zdeňka Nováka

Kromě Mursího případu soud vynesl dalších více než 80 rozsudků smrti, většinou v nepřítomnosti. Mezi odsouzenými jsou převážně členové Muslimského bratrstva, ale například i vlivný duchovní Júsuf Qaradáwí.

Trest smrti Mursímu hrozil také v kauze spiknutí s palestinským hnutím Hamás a libanonským Hizballáhem. Bývalý egyptský prezident a řada dalších představitelů jeho Muslimského bratrstva podle soudu spolupracovali se zahraničními silami, se kterými podle soudu pracoval na destabilizaci Egypta.

Muhammad Mursí zvítězil s podporou Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubáraka. Po vlně protivládních demonstrací ho v létě 2013 svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

I v této kauze ale padaly hrdelní tresty. Týká se to většinou vysokých představitelů Muslimského bratrstva. „Muhammad Chajrat Saád Abdul Latíf Šátir, Muhammad Ibrahím Biltágí a Ahmad Muhammad Abdel Átí jsou odsouzeni k trestu smrti oběšením,“ řekl soudce Šáabán Šámí.

Kromě toho ale odsoudil dalších 13 členů islamistického hnutí v nepřítomnosti. V této druhé kauze bylo obžalovaných více než sto. Pětadvacetiletý trest v ní dostal mimo jiné i šéf bratrstva Muhammad Badí.

Mursí už před měsícem dostal jeden souhrnný rozsudek smrti. Ani dnešní verdikty nejsou konečné. Proti rozhodnutí se odsouzení mohou odvolat. To původní musel soud ještě konzultovat s velkým muftím, což je nejvyšší duchovní autorita v zemi. Ten minulý rozsudek kritizovala řada nevládních organizací na ochranu lidských práv a například i Evropská unie.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme