Opozice propustí elektronickou evidenci tržeb 1. čtením, obstrukce přijdou později

Poslanci projednávají návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Vláda si od něj slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní. Proti je ale pravicová opozice. Výhrady mají i někteří podnikatelé. A už v tuto chvíli je jasné, že projednávání tohoto návrhu zákona budou provázet obstrukce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Už řadu týdnů říkají TOP 09 a ODS, že budou projednání zákona o elektronické evidenci tržeb bránit. Jejich cílem je normu sněmovnou nepropustit.

V prvním čtení ji ale ještě - i když s patřičnou debatou a kritikou - nechají projít. Obstrukce chystají až na druhé, případně třetí čtení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O elektronické evidenci tržeb polemizovali Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09 a Jan Volný, místopředseda hnutí ANO

To by pak mohli zdržovat dlouhými, opakovanými projevy, na které mají poslanci s přednostním právem na vystoupení neomezenou dobu, využít mohou i čas na jednání klubu, což jsou dvě hodiny na každý den pro každou frakci.

„Chceme udělat všechno pro to, aby zákon nebyl schválen,“ zopakoval dnes Českému rozhlasu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Udělat obstrukce v prvním čtení je velmi neefektivní a neumožňuje to dát na stůl všechny argumenty, které patří do čtení druhého.“

„Je to stěžejní zákon pro celou koalici a myslíme si, že je to zákon rozumný,“ oponoval Jan Volný, místopředseda hnutí ANO. „Chtěli bychom přesvědčit kolegy z opozice, že to tak špatný nápad není a možná si vyslechnou jejich konstruktivní návrhy a případně něco z nich do našeho návrhu zařadit.

Jak konkrétně by měly vypadat obstrukce v podání ODS a TOP 09 nechce ani jedna ze stran ještě upřesnit.

O tom, jestli se k obstrukcím připojí, ještě nemají jasno poslanci Úsvitu. KSČM má k normě sice výhrady, její projednání ale blokovat nebude.

Živnostníci mají strach z nákladů i technické náročnosti

Výhrady mají i sami podnikatelé. Průzkum Hospodářské komory ukázal, že skoro polovina živnostníků se bojí nákladů, které změna přinese. Podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého mají podnikatelé strach, jak zvládnou evidenci po technické stránce.

„Dvě třetiny podnikatelů se domnívají, že se určitě neobejdou bez nějaké odborné asistence," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatelé mají výhrady k elektronické evidenci tržeb, ukázal průzkum

Číst článek

Vláda kritiku odmítá. Zákon by podle ní měl začít platit od února 2016. Od začátku by měly tržby elektronicky evidovat restaurace, hotely a stravovací služby.

Postupně pak i firmy podnikající v oblasti velkoobchodu a maloobchodu.

Elektronická evidence tržeb | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme