ČOI: Většina e-shopů stále porušuje předpisy, často ignorují nový občanský zákoník

Osmdesát procent internetových prodejců stále porušuje předpisy. Vyplývá to z kontroly České obchodní inspekce za letošní první čtvrtletí. Nejčastěji e-shopy klamou spotřebitele tak, že do obchodních podmínek nezapracují nový občanský zákoník, který platí už od loňského ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Online platba kartou (ilustrační foto)

Online platba kartou (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Kontroloři ČOI zjistili, že internetoví obchodníci například stále informují spotřebitele o reklamačních podmínkách, možnosti odstoupení od kupní smlouvy a dalších důležitých údajích podle již neplatného občanského zákoníku.

Jiné e-shopy mají v obchodních podmínkách uvedeny nesprávné informace, jimiž spotřebitele klamou, což je také důvodem četných podnětů ke kontrole, s nimiž se nespokojení spotřebitelé obracejí na Českou obchodní inspekci.

Porušení obecně závazných právních předpisů bylo zjištěno v téměř 80 procentech kontrol z 350 provedených a ve sledovaném období bylo uloženo 225 pokut za více než milion korun.

„Spotřebitelé by si měli při nákupu přes internet ověřovat identitu prodávajícího a zvažovat, zda zaplatí zboží nebo službu předem, neboť se množí případy, kdy je e-shop fiktivní nebo má sídlo mimo Evropskou unii. Kontrola je v těchto případech obtížná a nároky poškozených spotřebitelů jsou stěží vymahatelné,“ upozorňuje ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme