Bulovka přijala prvního pacienta v ČR s podezřením na nákazu MERS

Pražská Nemocnice Na Bulovce přijala dnes odpoledne prvního pacienta v ČR s podezřením na nákazu koronavirem MERS. Podle mluvčího nemocnice je nyní pacient ve zvláštním režimu izolovaný od ostatních. Výsledky testů, které nemoc potvrdí, nebo vyvrátí, budou známé nejdříve v řádu hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Bulovce

Nemocnice Na Bulovce | Foto: Nemocnice Na Bulovce

„Jedná se o muže, tuším ročník 1989, který se 30. května vrátil z turistického pobytu v Koreji,“ přiblížil na odpolední tiskové konferenci ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Mladík prý 14. června dostal rýmu a 16. června teploty, které byly pod 38 stupňů Celsia. Kvůli tomu, že byl před tím v Koreji, odkud v posledních dnech přicházejí zprávy o viru MERS, a že jeho příznaky jsou stejné jako po nákaze virem, zavolal záchrannou službu, načež se spustil řetěz preventivních opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

První informace o podezření na MERS v ČR poskytl mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek

Pacienta nemocnice přijala dnes zhruba kolem třetí hodiny odpoledne. „Nastal přesně ten krizový stav, na který se měsíce trénovalo,“ přiblížil v rozhovoru pro Český rozhlas mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Část kliniky pro léčbu infekčních nemocí nemocnice vyklidila, část uzamkla. Pacient je v takzvaném bioboxu, tedy jakési komoře, kde může být ošetřován a zároveň je izolován od okolí. „Personál, který s ním přichází do kontaktu, má samozřejmě ochranné obleky,“ přiblížil Šalek.

Pacient už má za sebou první vyšetření. „O tom, zda to bude, či nebude tato nemoc, rozhodnou až výsledky testů,“ doplnil mluvčí s tím, že odebrané vzorky musí prozkoumat pracovníci ve Státním zdravotním ústavu.

Za jak dlouho může být jasno, nedokázal spolehlivě říct. „Minimálně to trvá určitě několik hodin,“ nastínil Šalek. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka by výsledky měly být nejpozději zítra dopoledne.

Instrukce pro nemocnice, opatření na letišti

Hygienici už kontaktovali tři lidi, s nimiž byl mladík v nejužším styku. „Další kroky se budou odvíjet od toho, jak dopadnou výsledky testů,“ poznamenal hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Pokud by se nákaza potvrdila, rozhodlo by se o případné karanténě. Odborníci by se pak zaměřili i na další lidi, s nimiž mladý muž mohl být.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podezření na MERS v ČR a s tím spojených preventivních opatřeních mluvil hlavní hygienik Vladimír Valenta

Hygienici v souvislosti s hrozbou šíření viru už dříve zavedli některá opatření. Valenta Českému rozhlasu řekl, že se jedná třeba o instrukce pro zdravotnická zařízení, jak konkrétně postupovat v případě, že se objeví pacient s podezřením na MERS.

Instrukce platí od minulého týdne, zdravotníci teď mají dané jasné postupy, jak zmiňované pacienty vyšetřovat, izolovat, jak s nimi zacházet, kam dopravit vzorky k analýze a podobně.

„Na to jsou zdravotnická zařízení připravená, je to z toho důvodu, že právě v Korey byla těmi hlavními ohnisky nákazy zdravotnická zařízení,“ řekl Valenta.

Opatření se týká také letiště, kam přilétají linky z Korey. „Vždy po příletu letadel z Korey jsou příslušné prostory dezinfikovány,“ dodal Valenta.

Zemřelo 19 lidí, 154 nakažených

Hrozba MERS přichází z Koreje. Od května na něj zemřelo 19 pacientů a 154 lidí se virem infikovalo. Podezření na nemoc se o víkendu objevilo i u Jihokorejce, který byl hospitalizován o víkendu na Slovensku, u něj však už testy virus vyloučily.

Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit. Korejské ministerstvo informovalo, že dvě tamní nemocnice zahájily experimentální léčbu pacientů trpících MERS. Spočívá v injekčním podávání krevní plazmy odebrané uzdravujícím se pacientům.

Léčba pomocí krevní plazmy byla s jistými pozitivními výsledky využívána i u vážně nemocných pacientů trpících onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které způsobuje koronavirus z téhož kmene jako MERS a které si v roce 2003 vyžádalo na 800 obětí.

Jižní Korea má největší počet případů infekce MERS mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba v roce 2012 objevila poprvé a kde od té doby nákaze podlehlo na 450 lidí. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů, který se počátkem května vrátil ze zemí Blízkého východu.

MERS | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme