Chicagský bek Timonen si po 16 letech v NHL sáhl na Stanley Cup. A skončil

Ve všech vrcholných hokejových soutěžích stál vždy pod vrcholem, ale na zlato ani slavný pohár nikdy nedosáhl. Teď ale může finský veterán Kimmo Timonen slavit na konci kariéry slavný Stanleyův pohár. Získal ho v dresu Chicaga v noci na dnešek a chvíle mezi koncem finálové série proti Tampě a samotným předáním poháru do jeho rukou mu musela připadat nekonečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Chicaga Kimmo Timonen převzal Stanleyův pohár od kapitána Jonathana Toewse

Obránce Chicaga Kimmo Timonen převzal Stanleyův pohár od kapitána Jonathana Toewse | Foto: USA Today Sports | Zdroj: Reuters

Když se má na ledě objevit Stanley Cup, je to vždy slavnost.

Po červeném koberci nesou trofej opatrně dva muži, kteří mají tmavé obleky, bílé rukavice a jdou velmi pomalu.

V tu dobu už jsou fanoušci v chicagském United Center na nohou a čekají na předání poháru od generálního komisionáře NHL Garyho Bettmana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chicago čekalo na oslavu Stanley Cupu před domácím publikem 77 let. Na konci kariéry se poháru dočkal i finský veterán Kimmo Timonen

„Milé Chicago, toto je třetí pohár za posledních šest sezon. Vytvořili jste dynastii. A vy jako fanoušci si to zasloužíte. Čest držet pohár jako první bude mít kapitán Jonathan Toews,“ hřímal Bettman.

Toews dostal do rukou pohár znovu po dvou letech - předtím to bylo v roce 2010, kdy byl za Philadelphii na straně poražených Kimmo Timonen. Teď je 40letý Fin prvním, komu kapitán vítězů pohár předává.

„Už ráno jsem věděl, že tento zápas vyhrajeme. To, jak se kluci připravují na zápasy a jak je hrají... Prostě musíte mít skvělý tým a tady jsou fakt borci. Je to nejen neuvěřitelný kádr, ale celý klub, včetně hráčů,“ řekl Timonen.

V jeho tváři bylo vidět možná až dětské nadšení a dost možná měl na zarostlé tváří více slz než potu. Zvedl pohár nad hlavu a chtěl ho předat hned dál, ale kapitán Toews Timonena plácl po zádech a poslal ho objet celé kluziště.

„Jsem připravený skončit. Byla to dlouhá cesta, spousta zápasů, hodně bitev. Hrál jsem v Nashvillu, Philadeplhii a tady. Až teď mám pohár. Jsem opravdu šťastný a loučím se jako vítěz Stanley Cupu,“ oznámil dojatý Timonen.

Chicago pošesté v historii vybojovalo Stanley cup, sérii s Tampou vyhrálo 4:2

Číst článek

Loučí se stejně jako před lety Raymond Bourque, který za svoji úspěšnou kariéru získal pohár až v poslední sezoně. Timonen znal doposud jen pocit poraženého finalisty - vedle finále Stanley Cupu z olympijských her, světového šampionátu i světového poháru. Až Chicago mu dalo Stanley Cup.

„Připadá mi, že jsme mimo realitu. Je tu takový řev, že tomu nemohu ani uvěřit. Zvládli jsme klíčové momenty všech sérií play-off. A Kimmo odvedl skvělou práci, hlavně v posledních třech zápasech. Jsem šťastný i za něj,“ usmíval se kouč vítězů Joel Quienneville.

Chicago tak slaví pohár doma poprvé od roku 1938. Velká oslava se chystá také pro Timonena ve finském Kuipiu, ale i v Česku pro momentálně zraněného Michala Rozsívala.

Simona Bartošová, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme