Jaroslav Šebek: Putin, papež a studená válka

16. červen 2015

Vzhledem k tomu, že nebyl opět pozván na vrcholné jednání nejmocnějších politiků světa, které hostila Angela Merkelová v Bavorsku, mohl se Vladimir Putin utěšovat, že krátce poté jednal alespoň s jedním z globálních lídrů, papežem Františkem.

Setkání je třeba chápat v celkovém kontextu papežské diplomacie, usilující o zmírnění potencionálních napětí v mezinárodním měřítku. Za současné hlavy katolické církve lze vidět diplomatickou ofenzívu v mnoha regionech.

Papež při mnoha příležitostech dokazuje, že je nejen výraznou morální autoritou pro oblast náboženského a duchovního života, ale také pro veřejnou sféru, a to nepochybně více než jeho předchůdce.

Jedním z nejviditelnějších výsledků je určitě zprostředkovatelská role Vatikánu při řešení dlouholetého konfliktu mezi Spojenými státy a Kubou, kterou ocenil i lídr ostrova svobody Raúl Castro při setkání s Františkem před více než měsícem.

Čtěte také

Hovoří se i o tom, že by Svatý stolec mohl prostředkovat při řešení krize ve Venezuele, kde prezident Maduro tvrdě potlačuje opozici.

S ruským prezidentem se papež setkal již před dvěma roky v listopadu. Tehdy byla tématem jednání ochrana pronásledovaných křesťanských menšin na Blízkém východě. Putin zůstává i teď pro Vatikán vítaným partnerem v zápase se sílícími islámskými militanty.

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil papeže Františka

Samozřejmě že debata se dotkla i možné návštěvy v Rusku, která však naráží na nesouhlas ortodoxních představitelů.

Nyní však vysocí pravoslavní činitelé ocenili vyvážený přístup Svatého stolce k ozbrojenému konfliktu na Ukrajině, což souvisí s tím, že Petrův nástupce nikdy neprohlásil ruského prezidenta za agresora a příliš velký smysl nevidí ani ve zvyšování sankcí.

Čtěte také

K tvrdšímu postoji naproti tomu celkem logicky vyzýval papeže především řeckokatolický arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, který reprezentuje konfesní společenství, jež je zakořeněno především na západní Ukrajině.

Papež nyní konstatoval, že je zapotřebí velké snahy k míru a ukončení násilí, a apeloval v tomto smyslu i na osobní příspěvek prezidenta Putina. Oba se shodli také na potřebě "obnovy ovzduší dialogu na Ukrajině a dodržování minské dohody".

V pozadí setkání je možné tušit i vatikánskou snahu zabránit stupňování atmosféry studené války mezi supervelmocemi, protože by se mohly devalvovat plody roku zázraků 1989.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio