Zpravodaj ČRo: Uprchlíci na Kosu jsou, ale turistickou sezonu neruší

Na jedné straně je strach uprchlíků o život či jejich touha jít za lepším do bohatší Evropy, na druhé jsou obavy Evropanů z uprchlické vlny. V bankrotem ohroženém Řecku jsou tyto obavy znásobené tím, že řada lidí žije z turismu a země riskuje, že by mohla zatratit pověst zajímavé prázdninové destinace. To se však zatím – vzdor desetitisícům migrantů, kteří přistáli u řeckých břehů – neděje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel na řeckém ostrově Kos, vyčleněný pro uprchlíky

Hotel na řeckém ostrově Kos, vyčleněný pro uprchlíky | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Od začátku roku do Řecka přijelo na 40 tisíc uprchlíků. Připlouvají hlavně z Turecka – řecké Dodekanéské ostrovy jsou totiž na dohled od jeho pobřeží.

Situaci na jednom z nich, Kosu, popisovala na konci května britská média, která poukazovala na množství uprchlíků na ostrově a přinášela negativní reakce turistů. Situace však zřejmě tak vážná není.

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Nováka uprchlíci sice na ostrově jsou, ale sezonu nijak zvlášť neovlivňují. „Potkal jsem je, ale to jenom proto, že jsem se vydal je hledat,“ popsal z Kosu Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Kosu přiblížil zpravodaj ČRo Pavel Novák

Potkal prý na ulici dvě rodiny nebo běžence viděl u policejní stanice, kde v chládku posedávali a čekali na vyřízení dokladů.

„A také jsem se vydal k takovému opuštěnému hotelu, který dala banka k dispozici městu. Tam policie převáží ty, které najde na plážích – tam mají provizorní ubytování, než se vydají dál do pevninského Řecka. Čili tam jsem na ně natrefil, ale tady, když jsem prošel promenádu kolem přístavu, když jsem prošel centrum, tak jsem si jich buď špatně všímal, nebo jsem je nepoznal, protože jsou snědí, podobně jako opálení lidé tady,“ uvedl Novák.

I když podle oslovených ubytovatelů a provozovatelů restaurací není zatím turistická sezona taková, jak by si představovali, málo turistů není.

„Kolem mě jich tady jsou houfy, slyším tady hlavně němčinu, francouzštinu, italštinu, sem tam i angličtinu,“ přiblížil Novák.

Ten se některých anglicky mluvících lidí zeptal i na to, zda četli zmiňované články nebo viděli televizní záběry s uprchlíky na ostrově. Někteří prý o tom věděli, ale od cesty je to neodradilo – chtěli si prý udělat obrázek sami.

„Chtěli vidět na vlastní oči, jak to tu vypadá, a jsou překvapeni, že tu není žádný nepořádek, že tu je bezpečno – bezpečněji než v Londýně – řekli mi, že tady je krásné počasí, že tu jsou milí lidé, takže nezdá se že by to turisty odradilo,“ shrnul Novák.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme