Trnová řeší potíže s vodou roky. I kvůli ceně, která je nejvyšší v Česku

Už od pátku nesmějí lidé v Trnové u Prahy pít vodu z kohoutku. Našly se v ní totiž nebezpečné mikroorganismy. Další vzorky vody odebrali hygienici dnes. Provozovatel vodovodu teď kontroluje úpravnu vody a odebírá vlastní vzorky. Obec, v níž řeší problémy s vodou dlouhodobě, má s vodárenskou firmou spory. Mimo jiné kvůli ceně, která je nejvyšší v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Trnové u Prahy si teď lidé chodí pro pitnou vodu k cisternám

V Trnové u Prahy si teď lidé chodí pro pitnou vodu k cisternám | Foto: Michal Trnka

U obecního úřadu a u kruhového objezdu v Trnové stojí dvě cisterny. Vody v nich od pátku ale moc neubylo.

„Lidi ji nechtějí, používají vodu pořád stejně,“ říká nezávislý starosta Štefan Moravčík. Teď bude obec čekat do čtvrtka na nové výsledky rozborů.

„Budeme čekat do čtvrtka, kdy je slíbeno, že nám dají zprávu. Jinak hygiena není povinna nás informovat, protože my nejsme vlastníci ani provozovatelé,“ dodává starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trnová u Prahy řeší dlouhodobě potíže s vodou, a to nejen kvůli současné kontaminaci. O situaci se na místě zajímala Kateřina Havránková

Naráží na to, že vlastníci infrastruktury i provozovatel řadu sídlí na Seychelách a vyjednávat lze s nimi těžko. Hlavně o ceně vody, která v obci stojí 162 korun za kubík, což je asi dvakrát víc než celorepublikový průměr.

„Zejména proto, že jsou do ní v plné výši promítnuty veškeré náklady na výrobu vody a na provoz toho zařízení,“ vysvětluje právní zástupce provozovatelské firmy Reinwasser Tomáš Kubík. Kde se ve vodě mikroorganismy vzaly, společnost podle něj zatím neví, situaci se ale snaží vyřešit.

Problémy by mohlo vyřešit napojení na nový přivaděč

Do vyjednávání o ceně i kvalitě vody se před časem pustilo taky občanské sdružení v obci Brdy ČR - Žijme lépe. Sdružení i obce se teď zasazují o to, aby se Trnová mohla během několika měsíců napojit na nový přivaděč z Prahy. Voda by tak mohla být levnější.

„Je to přivaděč Baně na Zbraslavi směr Mníšek. Tahle záležitost by nám měla pomoci, protože voda bude pro hodně obcí a měst,“ vysvětluje člen sdružení Václav Hronek.

Cena a kvalita vody je v Trnové hlavním tématem už řadu let. I kvůli tomu, že původně měl kdysi soukromý investor předat vodárenskou infrastrukturu obci. To se ale nestalo a samospráva teď kvůli tomu podala trestní oznámení. A vodárenskou firmu už kvůli vysoké ceně na podnět obce prošetřuje i Generální finanční ředitelství.

„My jsme přesvědčeni, že shledají, že všechno je z naší strany v pořádku,“ upozorňuje za vodárenskou firmu mluvčí Tomáš Kubík.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme