Rusko posílí jaderný arzenál, řekl Putin. NATO mluví o nebezpečném 'řinčení zbraní'

Ruský jaderný arzenál letos posílí více než 40 nových mezikontinentálních střel schopných prý proniknout jakoukoliv protiraketovou obranou. Uvedl to dnes ruský prezident Vladimir Putin na zahájení výstavy a konference o vojenské technice Armija-2015 v Kubince u Moskvy. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Rusko obvinil z „řinčení zbraní“ a varoval před další destabilizací napjaté mezinárodní situace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu na zahájení výstavy a konference o vojenské technice Armija-2015 v Kubince u Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu na zahájení výstavy a konference o vojenské technice Armija-2015 v Kubince u Moskvy | Zdroj: Reuters

„Tento rok jaderné síly doplní více než 40 nových mezikontinentálních balistických raket, které budou schopny překonat libovolné, dokonce i technicky nejvyspělejší systémy protiraketové obrany,“ řekl Putin podle agentury TASS.

„Věnovali jsme a budeme věnovat zvláštní pozornost realizaci velkých státních programů přezbrojení a modernizaci vojensko-průmyslového komplexu,“ řekl Putin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úmyslu Ruska posílit jaderný arzenál mluvil ve vysílání Radiožurnálu vojenský analytik Dušan Rovenský

Připomněl výstavbu nových radarů, které mají zajistit kontrolu strategických přístupů ze západu a z východu, jakož i nové tanky Armata, transportéry Kurganěc a Bumerang a samohybnou houfnici Koalicja, což jsou podle Putina obrněnce, které nemají ve světě dosud obdoby.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Stoltenberg dnes v Bruselu prohlásil, že ruská rétorika je důvodem současného zvyšování připravenosti sil NATO bránit své členské státy proti nepříteli.

„Toto ruské řinčení jaderných zbraní je neospravedlnitelné. Je destabilizující a nebezpečné,“ uvedl Stoltenberg.

Moskva varovala Washington před rozmisťováním dalších zbraní a vojáků

Číst článek

Nové zbraně byly veřejnosti poprvé předvedeny na květnové vojenské přehlídce v Moskvě. Ruský prezident sice tvrdil, že nová technika je už u vojsk, nicméně experti odhadovali, že v Moskvě byly předvedeny nejspíše prototypy či zkušební série, takže vyzbrojení jednotek novou technikou ještě několik let potrvá.

Vztahy mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinskému konfliktu klesly na nejnižší bod od konce studené války.

Moskva dlouhodobě protestuje proti budování protiraketového štítu USA, protože podle Ruska naruší rovnováhu mezi oběma velmocemi. Ambiciózní program přezbrojení ruských ozbrojených sil začal ještě v minulé dekádě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme