Slovanská epopej je zakrytá kvůli padající omítce. Možná se vrátí do Krumlova

Slovanská epopej, slavný obrazový cyklus od Alfonse Muchy, bude minimálně do 1. srpna preventivně zakrytá, aby nedošlo k jejímu poškození. Obrazy jsou umístěny ve Velké dvoraně Veletržního paláce, který spravuje Národní galerie v Praze. V tomto sále se odlomila omítka a vedení galerie musí nechat kompletně ošetřit celý prostor, aby se situace neopakovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek

Slovanská epopej je součástí sbírek Galerie hlavního města Prahy. Místo ve Veletržním paláci má od Národní galerie pronajato do konce roku 2015. Praha v tuto chvíli hledá pro epopej vhodné místo. Jednou z možností je i její návrat do Moravského Krumlova.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné budoucnosti Muchovy Slovanské epopeje natáčela Veronika Štefanová

„U někdejšího vedení města jsem zaznamenal snahu o její prodloužení výstavní lhůty o jeden rok. Se stávajícím vedením neproběhlo ještě žádné oficiální jednání, ale ty signály mám také. Uvažovali bychom o tom, že bychom o pár měsíců, nejpozději však do konce roku 2016 smlouvu prodloužili,“ říká ředitel Národní galerie Jiří Fajt a pokračuje:

„Smlouva má i finanční rozměr. Galerie hlavního města Prahy poskytuje Národní galerii jakési vyrovnání. Na druhé straně NG platí Galerii hlavního města Prahy podíl na vstupném.“

Jiří Fajt nedávno přestavil novou koncepci rozvoje Národní galerie, ve které se věnuje i proměně výstavního plánu Veletržního paláce. Se Slovanskou epopejí ve své koncepci nepočítá:

„Nepočítám s tím, že by Slovanská epopej byla dále ve Veletržním paláci. O tom jsem informoval i vedení Prahy. Osobně se domnívám, že Slovanská epopej patří do Moravského Krumlova. Doufám a kolegům držím moc palce, aby se jim povedlo zámek uvést do takového stavu, který by jim to umožňoval.“

Zpátky do Krumlova?

Moravský Krumlov by rád získal Slovanskou epopej zpět. Jako výstavní prostor by posloužily opravené místnosti krumlovského zámku. Ten patří soukromému majiteli, který investoval do jeho oprav a který budovu pronajímá městu.

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina z TOP 09 zahájil jednání s pražským magistrátem o možném návratu Slovanské epopeje:

Slovanská epopej Alfonse Muchy byla poprvé představena u příležitosti oslav deseti let samostatnosti Československa v roce 1928 ve Velké dvoraně tehdy právě dobudovaného Veletržního paláce.
V letech 1963 až 2011 byly obrazy vystaveny na zámku v Moravském Krumlově. Poté se celý cyklus přesunul zpět do Prahy, do správy Galerie hlavního města Prahy, která ale pro obrazy neměla adekvátní místo.

„Je to tak, že jsme splnili slovo, které jsme v roce 2011 dali. Řekli jsme, že opravíme a rozšíříme výstavní prostory. Jsou tam umístěny klimatizéry, hlásiče vlhkosti. Splňují veškeré podmínky pro vystavení děl, které dává NPÚ. To, že tady vystavíme sbírky z Muzea Kampa, jen dokazuje, že jsou prostory naprosto v pořádku.“

Slovanská epopej by ale měla v následujících letech cestovat. Zájem o její vystavení v roce 2017 projevili v Japonsku.

Pražský radní pro kulturu Jan Wolf z KDU-ČSL předpokládá, že se pak Muchův obrazový cyklus vrátí zpět do Prahy, možná i do nových prostor.

„Je zde několik úvah o tom, jestli budovat nový prostor, kde by epopej byla vystavena. Jestli třeba Národní galerie nebude stavět nový prostor pro své účely. Možná i Praha by se mohla zabývat výstavbou nového prostoru. Samozřejmě vše je odvislé od financí,“ uvádí Wolf.

V následujících měsících budou o budoucím umístění Slovanské epopeje jednat zástupci Prahy také s představiteli Moravského Krumlova.

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme