Senátoři asi nepovolí zvýšit rychlost na dálnici na 150 kilometrů v hodině

Senátem asi neprojde zvýšení maximální rychlosti na některých úsecích dálnic na 150 kilometrů v hodině. Horní komora pravděpodobně pošle novelu o pozemních komunikacích zpátky do sněmovny. Doporučil to výbor pro dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

měření rychlosti radarem (Ilustrační foto)

měření rychlosti radarem (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Každý kilometr na tachometru navíc zhoršuje následky možné nehody, varují dopravní experti. Také senátor Pavel Štohl za ČSSD si myslí, že by zvýšení rychlosti mohlo způsobit víc nehod:

„Stejně spousta lidí dnes jede o 10 nebo 20 kilometrů v hodině rychleji, když je povoleno 130 kilometrů za hodinu. Když bude povoleno 150, budou jezdit 160, 170. Opravdu si nemyslím, že by to bylo v pořádku. Sám za sebe nejsem pro, aby bylo na dálnicích povoleno jezdit 150 kilometrů v hodině.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Senát bude jednat o případném zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích. Natáčela o tom Lenka Jansová

Podobně argumentuje také senátor František Bradáč z KDU-ČSL: „Psychologická hranice 130 se zvýší o dalších 20 kilometrů za hodinu. Myslím si, že by to nepřispělo k vyšší dopravní bezpečnosti na silnicích.“

Stopadesátku na některých úsecích dálnic a při příznivém počasí prosadila do vládní novely sněmovna na návrh poslance ODS Ivana Adamce.

„Je to podle podmínek. Naši řidiči tam dávno vyšší rychlostí jezdí. Není to jen legalizováno. Připadá mi to zbytečné,“ říká senátor Petr Bratský, který se zvýšením rychlosti na dost širokých a kvalitních silnicích souhlasí.

Senátem naopak pravděpodobně hladce projde zavedení spotřební daně na surový tabák a možnost nižších kaucí pro distributory pohonných hmot. Počítá s tím vládní novela o spotřebních daních. Na zdanění biopaliv ale tato novela nic nemění.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme