Evropská komise chce změnit dosud minimální zdanění nadnárodních firem

Evropská komise představila „akční plán“ pro spravedlivější a efektivnější vybírání daní. Jeho součástí je i návrh na vytvoření společného základu daně v zemích Evropské unie. Evropská komise chce změnit praxi, kdy firmy jako Apple, Google, Amazon nebo třeba Starbucks, platí v Evropě často jen minimální daně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starbucks

Starbucks | Zdroj: Reuters

Některé země Evropské unie umožňují velkým nadnárodním společnostem platit daně ve výši pouhého jednoho nebo dvou procent. Ostatní podniky přitom často platí daně výrazně vyšší.

Jak říká eurokomisař pro hospodářství Pierre Moscovici, současná situace je nespravedlivá. Společný daňový základ by stanovil, jaké položky si mohou podniky z daní odečíst, což by mohlo také snížit byrokracii.

Komise chce časem prosadit i konsolidovaný daňový základ. Firmy by tak svůj zisk danily ve všech zemích, kde podnikají, a ne pouze v jedné vybrané lokalitě. Výši daňové sazby by si však i dál mohl každý stát určit sám.

Pravidla začnou platit jen tehdy, když je země Evropské unie schválí jednomyslně. Česko návrh podle diplomatů podporuje.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme