V Hongkongu projednávají volební reformu prosazovanou Čínou

Hongkong zažívá další horké chvíle. A to kvůli politickým reformám. V parlamentu bývalé britské kolonie, která od roku 1997 patří Číně, totiž začala debata o kontroverzní volební reformě navržené ústřední vládou v Pekingu. Do ulic finanční metropole proto znovu vyšli aktivisté, kteří požadují plnou demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symbolem protestujících zastánců demonstrantů v Honkongu je žlutý deštník

Symbolem protestujících zastánců demonstrantů v Honkongu je žlutý deštník | Zdroj: Reuters

Jde o příští volby nejvyššího správce Hongkongu, tedy de facto šéfa vlády, které se mají konat v roce 2017 - dvacet let od chvíle, kdy se tato bývalá britská kolonie stala součástí Čínské lidové republiky. Její oficiální název zní Zvláštní správní oblast ČLR.

Hongkong si ale měl na základě britsko-čínské smlouvy zachovat hlavně ekonomickou a politickou nezávislost na Pekingu. Je tak vlastně jakýmsi státem ve státě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozadí kontroverzní volební reformy v Hongkongu přiblížil Robert Mikoláš

Má vlastní měnu, politické strany, existuje tu svoboda projevu a od Číny ho dělí přísně střežená hranice. Na zemi i na moři. Přesto plnou demokracii Hongkong nemá.

Peking jeho obyvatelům neumožnil přímou volbu nejvyššího správce, kterého dosud vybíral jen volební výbor složený z vlivných podnikatelů, magnátů a spojenců komunistické čínské vlády.

Změny navržené Pekingem mnohým nestačí

A právě to má díky navržené a projednávané volební reformě změnit. Avšak opět nepůjde o přímou volbu, kterou přitom Peking slíbil. Čínské vedení teď navrhlo, aby jednotlivé kandidáty nejprve nominoval a schválil nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči.

Tedy žádné pravidlo jeden volič, jeden hlas, jak ho obyvatelé Hongkongu a zejména pak prodemokratičtí aktivisté a studenti prosazují. Nominováni přitom budou jen dva či tři uchazeči.

Takováto reforma je přitom v samotné Číně, kde pevnou rukou vládne komunistická strana, naprosto nemyslitelná. Pro Hongkong, který je každoročně hodnocen i jako ekonomicky nejsvobodnější region na světě, je však navrhovaná změna nedostatečná.

Zastánci Číny naopak třímají její státní vlajku | Foto: Reuters

Před hongkongským parlamentem i dnes proto lidé protestovali. Obavy z násilných demonstrací nebo střetů s policisty se zatím nenaplnily, bojovalo se naštěstí pouze slovně, a to hlavně v samotném parlamentu.

Rétorickou bitvu zákonodárců bylo možné sledovat živě, což je opět něco pro Čínu nemyslitelného.

Před vládním komplexem se pak sešly jen stovky lidí, odpůrců reformy i jejích příznivců a demonstrace byla zcela klidná, přesto oblast hlídaly stovky policistů.

O volební reformě pak zákonodárci budou hlasovat buď zítra večer, nebo v pátek ráno. Zatím ale nemá potřebnou dvoutřetinovou podporu.

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme