Pacienti-dobrovolníci můžou v hradecké nemocnici využít čínskou medicínu

I v Česku se bude léčit tradiční čínskou medicínou, ale zatím jen experimentálně. Ověřit možnosti čínské medicíny a její kombinace s klasickými vědeckými postupy chtějí od příštího týdne ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, kde se dnes otevírá první klinika čínské medicíny v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akupunktura

Akupunktura | Foto: Kyle Hunter

Čínskou medicínou budou léči dobrovolníky z řad onkologických pacientů a lidí s roztroušenou sklerózou.

U části z nich se budou používat jen klasické vědecky ověřené postupy západní medicíny a u části se bude využívat i čínských metod.

Lékaři je ale budou kombinovat s těmi západními. Budou hlídat, aby čínské postupy pacientům neublížily, a sledovat, jak jim východní metody pomáhají, nebo nepomáhají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hradecká nemocnice nabízí možnost využít čínskou medicínu v kombinaci s klasickými postupy. Více Jiří Bílek, prezident české Komory čínské medicíny

Lékaři se staví k čínským metodám různě, mnoho jich bere východní postupy za šarlatánství a alternativní medicínu.

„Metoda patří do nevědeckých postupů, a proto mě překvapuje, že zrovna fakultní nemocnice s panem ředitelem, profesorem Prymulou, toto zavádí, protože fakulty mají povinnost léčit podle evidence-based medicine (medicína založená na důkazech, pozn. red.), a toto určitě není ten případ,“ popsal pro Český rozhlas svůj pohled na věc přednosta Ústavu biofyziky a informatiky z Univerzity Karlovy Jiří Beneš.

Ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula ale upozorňuje, že třeba akupresura a akupunktura nejsou žádné šarlatánské metody. „Tradiční čínská medicína je celá škála různých metod, a my samozřejmě nebudeme léčit rohem nosorožce,“ řekl.

V Hradci Králové otevřeli první kliniku čínské medicíny v Česku. Druhý zleva je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD | Foto: Martin Pařízek

Pokud by někdo chtěl být léčen čínským způsobem, k metodě se běžně nedostane, protože čínští lékaři v Česku léčit nesmějí. Zdravotní pojišťovny tedy takovou léčbu v Česku u těch, kdo by ji nabízeli, nehradí.

V královéhradecké fakultní nemocnici je možné se zapojit do experimentu, který má ale omezené kapacity. Zodpovědnost za průběh léčby a stav pacienta má český lékař.

Martin Karlík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme