Sněmovna souhlasila se zavedením kurzarbeitu, lidé by dostávali 70 procent mzdy

V Česku nejspíš bude zaveden kurzarbeit, tedy zkrácená pracovní doba. V případě hospodářské krize nebo přírodní katastrofy by měl stát pomáhat firmám, které nebudou mít pro své zaměstnance dočasně práci na plný úvazek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci rozebírají Baťovskou továrnu

Dělníci rozebírají Baťovskou továrnu | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Princip šetří peníze státu. Když zaměstnavatel přijde o zakázky a ty lidi vyhodí, stát ponese celý náklad na nezaměstnané, zatímco takto náklady na zaměstnance nese jak zaměstnavatel, tak stát,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Zaměstnanci by v takových případech měli dostávat nejméně 70 procent mzdy. Zaměstnavatel by hradil 50 procent, stát 20. O každé žádosti firem o takovou podporu má rozhodovat vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci přijali novelu zákona o zaměstnanosti, která zavádí takzvaný kurzarbeit. Debatovali Jaroslav Zavadil z ČSSD a Martin Novotný z ODS

„Jde o ekonomické faktory a živelní katastrofy, nebude se to vztahovat na sezónní práce,“ upřesňuje ministryně.

Výhrady k zavedení kurzarbeitu má pravicová opozice. Podle ODS a TOP 09 bude snadno zneužitelný. Podle poslance ODS Petra Bendla nejsou pro vládní pomoc firmám jasná kritéria:

„Nikdo z ministrů nebyl schopen odpovědět na to, jak si představují to, že se někdo dostane do tíživé situace, a proto mu musí vláda přispět na platy jeho zaměstnanců."

KSČM je pro hlavně kvůli pojistkám

KSČM naopak kurzarbeit podporuje. Hlavně proto, že návrh podle nich obsahuje řadu pojistek proti zneužití. Zaměstnavatel by se například v dohodě s úřadem práce musel zavázat, že zaměstnance nepropustí. Pokud by firma dohodu porušila, nedostala by tři roky příspěvek od státu například na veřejně prospěšné práce, na zapracování nebo právě na kurzarbeit.

„Nám se líbí, protože my jsme pojistky zavést chtěli. Zkušenost z minulých let, když se nám rozpustilo téměř 10 miliard ze sociálního zabezpečení, je varující. Je to přeci jenom možnost, jak zneužívání omezit. Je to jeden z nástrojů, který umožňuje snížit nezaměstnanost. A to je pro nás zásadní,“ potvrzuje poslanec za KSČM Miroslav Opálka.

K novele zákona o zaměstnanosti se paragraf o kurzarbeitu přidal ve sněmovně poté, co začala mít kvůli sankcím vůči Rusku problémy řada českých firem. Zákon teď dostanou k posouzení senátoři.

V závěrečném hlasování už byl i návrh na zavedení registru přestupků, o přerušení se ale postarala pravicová opozice. Té se nelibí, že do registru přestupků by mohly vstupovat například finanční a celní správa a že se mělo odděleně hlasovat o jejich návrzích, které tomu měly zabránit.

„Vytváří velký systém, ve kterém bude každé přistoupení každého z nás někde uchovávat po dobu pěti let. A skoro každý státní orgán do něj bude mít přístup,“ vysvětluje poslanec za ODS Marek Benda.

Odpoledne začnou poslanci projednávat spornou novelu o prodloužení podpory biopaliv. To by se mohlo protáhnout až do noci.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme