Senát odmítl zvýšit rychlost na vybraných úsecích dálnic na 150 km/h

Senát odmítl zvýšení maximální rychlosti na vybraných úsecích dálnic ze 130 na 150 kilometrů v hodině, které prosazuje Poslanecká sněmovna. Rozhodl tak přes obavy, že poslanci horní komoru přehlasují a spolu s tím odmítnou i další senátní úpravy novely o pozemních komunikacích. Zvýšení rychlosti na dálnicích slíbil vetovat i prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice z Pardubic do Hradce Králové

Silnice z Pardubic do Hradce Králové | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle senátorů ČSSD nejsou na zvýšenou rychlost připraveni české dálnice, řidiči, ani jejich auta.

„Hodně lidí má starší vozidla, která nejsou stavěná na tak velkou rychlost, respektive je nebezpečné je používat při takových rychlostech, a z toho by skutečně mohly být velké nehody,“ myslí si František Bublan (za ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

O limitech pro rychlost na dálnicích mluvili senátoři František Bublan a Jaroslav Kubera

Zrychlit kvalitní a dost široké úseky chtěli zákonodárci ODS. „Na dálnici se na některých místech dá jezdit 180,“ míní senátor za tuto stranu Jaroslav Kubera.

Podle něj není až tak podstatná povolená rychlost, ale to, jestli řidič uzpůsobí rychlost podmínkám.

„Existují jen tři rychlosti – nulová, přiměřená a nepřiměřená. Řidič musí neustále sledovat provoz. Debaty typu, že kinetická energie při 130 km/h je nižší než při 150, je evidentní, to je znalost z fyziky ze základní školy. Zrovna tak energie šinkanzenu je asi větší než motoráčku, a přesto se snažíme dělat vysokorychlostní tratě,“ uvádí příklady Kubera.

I když by se podle návrhu zrychlilo jen několik málo úseků, podle Bublana to není dobrý nápad.

V Česku je 776 km dálnic a 459 km rychlostních silnic. Dohromady tvoří 2,2 procenta celé silniční sítě. Na obou typech komunikace je maximální povolená rychlost 130 km/h.

„Nabudit takový ten dojem, že ta sto padesátka je povolená, by vedlo k tomu, že by řidiči tu stávající rychlost překračovali i někde jinde, a já si myslím, že je to naprosto zbytečné,“ podotýká Bublan.

Ze Senátu jde novela zpátky do Poslanecké sněmovny. Prezident Miloš Zeman už dříve avizoval, že pokud v ní nakonec bude zvýšení rychlosti, bude ji vetovat.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme