V Trnové chtějí kvalitnější a levnější pitnou vodu, plánují změnit dodavatele

17. červen 2015

Krajští hygienici by měli ve čtvrtek říct, zda vzorky pitné vody v Trnové u Prahy jsou v pořádku. Minulý týden v pátek totiž její používání zakázali, protože v nich objevili nebezpečné mikroorganismy. Jenže i když bude voda vyhovovat normám, místní ji už stejně nechtějí. Vedení obce i sdružení Brdy ČR - Žijme lépe se zasazují o to, aby Trnová byla během měsíců napojena na jiný přivaděč z Prahy.

U obecního úřadu a u kruhového objezdu v Trnové stojí dvě cisterny. Vody v nich od pátku, kdy krajská hygiena používání pitné vody z kohoutku, ale moc neubylo. Místní lidé už vodu, za kterou jim společnost Reinwasser účtuje přes 160 korun za kubík, nechtějí. Nejen že je drahá, ale část obyvatel jí ani nevěří.

A dostat se k informacím, co všechno voda obsahuje, není podle starosty Štefana Moravčíka snadné. „My nejsme vlastníci, takže hygiena není povinna nás informovat,” říká. Vlastníci vodovodního potrubí i provozovatel řadu sídlí na Seychelách.

Kde se ve vodě mikroorganismy vzaly, zástupce společnosti Reiwasser Tomáš Kubík zatím neví, firma ale provádí nezbytná opatření. Ve čtvrtek by mělo být jasné, zda zabrala.

Dvojnásobná cena než jinde v Česku

Vodu, kterou hygienici zakázali pít, používat k hygieně i mýt v ní nádobí, patří v České republice k nejdražší. Kubík stojí 162 korun, což je asi dvakrát víc než celorepublikový průměr. Podle Tomáše Kubíka ale cena jen odráží náklady, které s její výrobou a provozem infrastruktury společnost má.

Do vyjednávání o ceně i kvalitě vody se před časem pustilo taky občanské sdružení v obci Brdy ČR - Žijme lépe. Sdružení i obec se teď zasazují o to, aby se Trnová mohla během několika měsíců napojit na nový přivaděč z Prahy. „Jde o přivaděč Baně na Zbraslavi směr Mníšek, tahle voda bude pro hodně obcí a měst, takže by nám to mělo pomoci,″ říká člen sdružení Václav Hronek.

Cena a kvalita vody je v Trnové hlavním tématem už řadu let. I kvůli tomu, že původně měl kdysi soukromý investor předat vodárenskou infrastrukturu obci. To se ale nestalo a samospráva teď kvůli tomu podala trestní oznámení.

Vodárenskou firmu kvůli vysoké ceně na podnět obce prošetřuje i generální finanční ředitelství. „My jsme přesvědčeni, že shledají, že je za naši společnost všechno v pořádku,″ dodává Kubík.


Spustit audio