Zapomeňte na řeči o zničené krajině. Ústecký kraj je český Nový Zéland, myslí si fotograf Petr Mikšíček

20. červen 2015

Fotografa a publicistu Petra Mikšíčka můžeme považovat za „znovuobjevitele“ krás Krušných hor, které zaznamenává fotoaparátem i kamerou. Přitom se dlouhé roky tvrdí, že jde o oblast zničenou důlní činností. Jak to tedy je?

Povědomí veřejnosti se lepší, uznává Petr Mikšíček v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou, který podle svých slov donekonečna všem opakuje, že Krušné hory jsou jedny z našich nejkrásnějších hor. „Jsou srovnatelné se Šumavou,“ domnívá se.

Ústecký kraj srovnává Petr Mikšíček se Šumavou. „Ústecký kraj je český Nový Zéland. Celé území Krušných hor je pestré na typy krajin,“ vysvětluje s tím, že právě v tomto koutu Česka se střídají severské tundry, naplaveniny, pouště i sopečná pohoří.

Obyvatelé Ústeckého kraje si však stále podle něj neuvědomují, v jak hodnotném kraji žijí. „Nejsou hrdí,“ připouští Petr Mikšíček a prozrazuje své oblíbené místo. Nejraději má horu Meluzínu, kterou najdete kousek od Klínovce. „Je to rozeklaný vrchol s ostrými skalami,“ přibližuje. A když vyjdete úzkou stezkou až na vrchol, otevře se vám prý krásný výhled na každou světovou stranu.

Čtěte také

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio