Za klimatické změny může člověk, píše papež František v uniklé verzi encykliky

Neoficiální verze encykliky na téma životní prostředí, kterou má Vatikán zveřejnit zítra, unikla na internet. Papež v ní mimo jiné varuje lidstvo před masovou produkcí odpadu a přičítá vinu za klimatické změny člověku. Františka se před vydáním encykliky snažili ovlivnit ekologové i průmyslníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Zdroj: Reuters

Začátkem měsíce přijeli ke Svatému stolci i experti petrolejářského gigantu a jedné z největších nadnárodních korporací na světě Exxon. Prezentovali tam své představy o ochraně životního prostředí.

Zástupci konzervativního think-tanku Heartland Institute v Chicagu zase ve Vatikánu varovali papeže Františka, aby neudělal chybu a "neskočil na lep pseudovědám, které situaci ve světě ještě zhorší".

Uniklá verze encykliky má 200 stran. Je druhou Františkovou v pořadí a jmenuje se Laudato sii, což znamená Buď pochválen.

Uniklý obsah

Vatikán neúspěšně vyzval média, aby z neoficiální verze necitovala.

Dokument obsahuje široký okruh témat. Papež v něm upozorňuje na možný zánik řady živočišných druhů už v tomto století. Varuje také předtím, aby se lidstvo "neutopilo" ve vlastním odpadu, který masově produkuje.

Píše i o chudobě, hladu a spojuje církevní a sociální témata. Uniklá encyklika také vyzývá politiky k větší zodpovědnosti za péči o svět, který papež nazývá společným domovem.

V otázce klimatický změn dává František za pravdu těm, kteří tvrdí, že jsou způsobené člověkem. Říká také, že některé země by se měly uskrovnit ve svém životním stylu, protože v opačném případě na to doplatí nejchudší státy.

Kritika papežova přístupu

Obsah neoficiální verze encykliky už sklidil kritiku.

"Rád si to přečtu, ale moji politickou agendu neurčují biskupové ani papež. Náboženství má zlepšovat člověka a ne se míchat do politiky," řekl například republikánský kandidát na prezidenta USA Jeb Bush.

Washingtonský arcibiskup zase prohlásil, že ekologie je důležitá, nesmí ale ohrozit hospodářský růst.

Ekologové naopak od papeže požadovali, aby pojmenoval všechny ekologické hrozby na planetě.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun udělal z Františka jakéhosi ambasadora boje proti klimatickým změnám. Organizace doufá, že právě papežova osobnost dodá na podzim v Paříži na úspěchu velké konferenci, která se tématu bude věnovat.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme