Přes Kos připlouvají do Evropy až stovky uprchlíků denně. Turisti je ale nepotkávají

Ze Sýrie míří přes turecké pobřeží na řecké ostrovy v Egejském moři proud běženců. Dostávají se tak dál do Evropské unie. Na ostrov Kos přijíždějí desítky až stovky uprchlíků denně. Tamní turistický průmysl ale neohrožují, cizinci na dovolené je totiž často nepotkávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté na ostrově Kos

Turisté na ostrově Kos | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na Kosu je dnes podle radnice asi 400 běženců. V různých plavidlech jich sice denně připlouvají na tamní pláže desítky, trajekty jich ale zase stovky odvážejí do Atén.

Pokud se turisté na Kosu cíleně nevydají ráno k policejní stanici, vůbec se s uprchlíky nesetkají. Potvrdily to i Michaela a Petra ze Zlínského kraje, které si ostrov vybraly pro dovolenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

S turisty i uprchlíky mluvil na ostrově Kos zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

„Strach možná trošku byl, ale měly jsme ověřené od cestovek, že celá situace byla mediálně nafouklá. Tak jsme to chtěly zkusit.“

„Já si myslím, že bychom jim měli pomoct, ale zase by se to nemělo přehánět,“ řekla o možnosti přijímat uprchlíky v České republice jedna z nich.

Martina z Hradce Králové a Pavla z Karlových Varů běžence při výletu ze svého letoviska do města Kos potkaly. Nezaznamenaly ale žádné potíže.

„Potkaly jsme je u přístavu, kde pod vedením policie všichni seděli bez problémů, bez konfliktů.“

Turisté na ostrově Kos | Foto: Pavel Novák

Obě ženy se shodly, že uprchlíci potřebují pomoc.

„Když jsem tady viděla lidi s dětmi, které jim spí v náručí, jsou špinaví a asi hladoví, tak si myslím, že pomoc potřebují. Samozřejmě záleží, jaká to je komunita a mentalita lidí.“

Mezi uprchlíky na Kosu patří i mladý muž Ahmed. Ve svém chytrém telefonu má fotky na zemi vyskládaných mrtvol. V Sýrii tak podle něj dopadla i jeho rodina.

Na tom, jak se k imigrantům a běžencům postaví západní a střední Evropa, se musejí státy Evropské unie teprve dohodnout.

Turisté na ostrově Kos | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme