Zpřísnění pravidel pro exekuce schválili po poslancích i senátoři

Seznam věcí, které exekutor nesmí dlužníkům zabavit, se pravděpodobně rozšíří. Novelu občanského soudního řádu schválili dnes senátoři nejtěsnější možnou většinou. Exekutor si tak nebude moci odnést třeba domácí zvířata, pračku, sporák, peřiny, dětské hračky nebo snubní prstýnky. Zabavení movitých věcí by se nově muselo natáčet na kameru a normá má také omezit nucené prodeje nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce (ilustrační foto)

Exekuce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

Pokud pohledávka nebude přesahovat 30 tisíc korun, nebude exekutor smět prodat nemovitost, ve které dlužník bydlí.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán za hnutí ANO změny přivítal: „Důležité z mého pohledu je, že se budou pořizovat videonahrávky z případných návštěv exekutorů. Budeme potom schopni vyhodnotit, zda bylo všechno v pořádku. Velice důležité také je, že exekutor bude přesně vědět, jak má v exekuci postupovat.“

Exekutor by měl začít mírnějšími prostředky. Podle návrhu se nejprve obstaví bankovní účty, následně se budou strhávat peníze ze mzdy, a teprve poté bude možné prodat movité a nemovité věci.

Exekutoři mají k novele výhrady

Některé pasáže novely ale kritizovala Exekutorská komora. Změny podle ní sníží úspěšnost exekucí a prodlouží je.

„Porostou náklady pro oprávněného a konec konců i pro dlužníka. Tato úprava prodlouží exekuční řízení a prodraží ho. Bohužel ovšem v kapse dlužníka,“ řekl před časem viceprezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

Exekutoři také varovali, že uzákoněné pořizování obrazového a zvukového záznamu exekuce může být v rozporu s ochranou osobních údajů.

„Přítomnost kameramana, který bude celý ten úkon natáčet, bude poměrně vážný zásah do osobnostních práv přítomných osob, nejenom toho dlužníka, ale i rodinných příslušníků,“ poznamenal už dříve Petr Polanský z prezidia Exekutorské komory a doplnil:

„Po bytě se bude procházet další osoba, která bude všechno natáčet a bude z rodinného prostředí pořizovat záznam, což si myslím, že je pro dlužníky až dehonestující.“

Novela občanského soudního řádu prošla už Poslaneckou sněmovnou i Senátem. Podepsat ji ještě musí prezident republiky.

Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme