Ani osm týdnů po zemětřesení v Nepálu se pomoc zdaleka nedostala ke všem

Dva měsíce po katastrofálním zemětřesení proudí do Nepálu pomoc z celého světa. Nepálci si ale stěžují, že vláda nejenže neplní své sliby, ale zahraniční pomoc navíc rozděluje neefektivně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V důsledku  zemětřesení spadly po celém Nepálu statisíce budov

V důsledku zemětřesení spadly po celém Nepálu statisíce budov | Zdroj: Reuters

Nepálská vláda slíbila lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou, příspěvek na provizorní bydlení ve výši 15 tisíc rupií, což je v přepočtu asi 3 a půl tisíce korun. S největší pravděpodobností ho ale dosud takřka nikdo nezískal. Při dubnovém zemětřesení přitom po celém Nepálu spadly statisíce budov.

„Za těch několik týdnů, co se tady pohybuji, jsem nepotkal nikoho, kdo by ten příspěvek dostal, a nikoho, kdo by znal někoho jiného, který by příspěvek od vlády dostal,“ říká zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Nepálu Jaromír Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osm týdnů po zemětřesení v Nepálu se pomoc zdaleka nedostala ke všem potřebným. Mluvil o tom zvláštní zpravodaj v Nepálu Jaromír Marek

Lidé si tak provizorní přístřešky, většinou boudy z vlnitého plechu, staví za svoje peníze. Distribuce pomoci potřebným je těžkopádná, občas se něco v uvozovkách ztratí. Vláda po prvním zemětřesení například nakoupila 27 tisíc stanů a 5,5 tisíc z nich se ztratilo, nejspíš se někde prodaly.

Celkově se uvádí, že v první fázi záchranných prací se až 48 procent pomoci nedostalo k lidem včas. Část pomoci, která do Nepálu přišla ze zahraničí, dosud čeká na distribuci někde ve skladech.

Chaos provází i přípravu dárcovské konference, na kterou se příští týden do Káthmándú sjedou zástupci mezinárodních institucí a bohatých států. Momentálně se dvě nepálská ministerstva, zahraničí a financí, přou o to, kdo konferenci bude pořádat.

Sbírka ČRo Pomáhejte s námi Nepálu stále pokračuje. Je možné přispívat na účet 200 9999 200/0300, nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50.

Pro jistotu obě ministerstva poslala pozvánky a zahraniční diplomaté se už nechali slyšet v tom smyslu, že celá akce je poněkud zmatená a nepřipravená. Podle předpokladů by přitom na této konferenci mělo začít jednání o celkové pomoci, která by do Nepálu měla přijít. Mluví se zhruba o pěti miliardách amerických dolarů.

Nehledě na panující zmatky nepálský předseda vlády vyzývá zahraniční neziskové organizace, aby v zemi neuváděly v život vlastní projekty, ale peníze poslaly vládě. Zahraniční agentury se však snaží všemi silami této alternativě vyhnout a projekty realizovat samy, protože je to pro ně zřejmě nejjednodušší.

Po vlastní linii poběží i projekt Českého rozhlasu, který pořádá sbírku na obnovu dvou nepálských vesnic - Dahú a Simthalí, v nichž při zemětřesení spadla většina domů. Aktuálně se podařilo shromáždit přes 9 milionů a 287 tisíc korun.

Jaromír Marek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme