Krejčíř už deset let prchá před spravedlností. Jsem nevinen, tvrdí

Před deseti lety, 18. června 2005, utekl Radovan Krejčíř české policii. Stalo se to během domovní prohlídky jeho vily v Černošicích u Prahy. Od té doby žije v zahraničí, nejprve na Seychelských ostrovech, poté odjel do Jihoafrické republiky. V Česku už přitom byl odsouzen k 10,5 roku vězení za daňové úniky, Praha ale zatím marně žádá Pretorii o jeho vydání. Kvůli násilné i majetkové trestné činnosti ho stíhá také jihoafrická policie, která ho podezírá i ze spáchání několika vražd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu. 2. 12. 2013

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu. 2. 12. 2013 | Foto: Robert Mikoláš

Jméno Radovana Krejčíře se v médiích, českých i jihoafrických, často objevuje už řadu let. Spravedlnosti ale tento muž zatím stále uniká. V České republice přitom už byl odsouzen za několik hospodářských deliktů na 10,5 roku do vězení, v Jihoafrické republice ho pak obžaloba viní i z únosů, mučení a několika pokusů o vraždu.

„Když člověk přijede do cizí země, jednou z věcí, se kterou souhlasí, je, že bude dodržovat její zákony. Radovan Krejčíř ale od počátku naše zákony nedodržuje,“ uvedl pro Český rozhlas jeden z vyšetřovatelů speciální policejní jednotky Hawks.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před deseti lety uprchl Radovan Krejčíř české policii, od té doby se skrývá v zahraničí a ČR marně žádá o jeho vydání. Krejčíře stíhá policie i v JAR, kde nyní žije

Uprchlý Čech, který do JAR utekl ze Syechel v roce 2007, se rychle stal známou postavou tamního podsvětí. Jeho jméno také jihoafrická média skloňují v souvislosti s vraždami striptýzového krále Lollyho Jacksona nebo šéfa zločineckého gangu Cyrila Beeky. Přesto Krejčíř zůstával dlouho na svobodě.

„Krejčíř má prostředky na to, aby mohl uplácet a stejně tak i peníze na ty nejdražší právníky. Jsem ale přesvědčen, že nakonec skončí ve vězení,“ říká soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan, který se snaží dostat Radovana Krejčíře za mříže.

A jak dodává, i z tohoto důvodu se ho prý Krejčíř pokusil zavraždit. 46letý Čech ale všechna obvinění popírá.

ve vile R. Krejčíře | Foto: Policie ČR

„Já si myslím, že pan O'Sullivan je nemocný člověk, který by měl vyhledat odbornou lékařskou pomoc. V žádném případě vinen nejsem a věřím, že takto rozhodne i soud. Jde jen o to, jak moc se bude chtít obžaloba ztrapnit,“ říká Krejčíř.

Přesto letos v dubnu začal v Johannesburgu soudní proces s Krejčířem a dalšími sedmi lidmi, obžalovanými z přípravy vražd právě soukromého detektiva Paula O'Sullivana, a také policisty, který Krejčíře zatýkal. Líčení ovšem bylo odloženo na říjen a stejně tak není jasné, kdy dojde k verdiktu v dalších projednávaných kauzách.

V každém případě ale jméno Radovana Krejčíře v Jižní Africe stále rezonuje, v posledních měsících tamní média podrobně rozebírala i soužití hendikepovaného běžce Oscara Pistoriuse odsouzeného za zabití přítelkyně s uprchlým Čechem, který je už přes rok ve vazbě. Oba totiž byli umístěni do stejného, přísně střeženého křídla pretorijské věznice.

V České republice se pak Krejčířův příběh dostává i na filmové plátno. Už nyní navíc existuje píseň o blamáži české policie, které Krejčíř před deseti lety utekl. Zpívá ji Ivo Jahelka.

Přesto se nakonec můžeme dočkat chvíle, kdy se Radovan Krejčíř do rodné země vrátí. Nikoli ovšem proto, že by ho Jihoafrická republika vydala. Podle neoficiálních informací by totiž nakonec dal přednost českému vězení před jihoafrickým.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme