Od bitvy u Waterloo uběhlo přesně 200 let, Belgie pořádá řadu vzpomínkových akcí

Dnes je to přesně 200 let, co Napoleon a jeho vojáci utrpěli drtivou porážku u belgického města Waterloo. Bitva znamenala konec napoleonských válek. Slavného vojevůdce po ní čekalo vyhnanství na ostrově Svatá Helena, odkud se už nevrátil. Belgie u příležitosti významného výročí pořádá sérii vzpomínkových akcí, kterou zahájil britský princ Charles s manželkou Camillou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgie si sérii vzpomínkových akcí připomíná 200. výročí bitvy u Waterloo, kde Napoleon utrpěl drtivou porážku

Belgie si sérii vzpomínkových akcí připomíná 200. výročí bitvy u Waterloo, kde Napoleon utrpěl drtivou porážku | Zdroj: Reuters

Padesát tisíc lidských obětí během deseti hodin vypovídá o krutosti bitvy, která ukončila období Napoleonovy vlády. Vše připomene v příštích dnech velkolepá rekonstrukce. Dnes večer je na programu slavnostní zahájení, kterého se zúčastní i několik hlav států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z Waterloo se přihlásil zpravodaj Jan Šmíd

Napoleonovy bitvy
Napoleon Bonaparte vedl mezi lety 1803 až 1815 jako francouzský první muž ve státě a vojevůdce sérii válečných konfliktů v Evropě. V jejich rámci svedl na 58 bitev, které lze hodnotit jako klíčové. S nerozhodným výsledkem jich skončilo jen pět a Napoleon reálně prohrál pouze tři: u Aspern-Esslingu, u Lipska a fatálně pak u Waterloo.

V pátek a v sobotu pak přijde na řadu vlastní bitva, které se zúčastní na sedm tisíc figurantů. Všemu bude přihlížet asi 200 tisíc lidí.

Francie se vzpomínkových akcí neúčastní, posílá na ně pouze svého velvyslance v Belgii. Britský deník Daily Telegraph tvrdí, že se stále nedokázala smířit s porážkou. V zemi podle zpravodaje Českého rozhlasu nadále panuje velký kult Napoleona.

„Většina lidí vzpomíná na Napoleona s jistou nostalgií a stále velkým obdivem. Mezi nimi je i řada sběratelů suvenýrů z jeho doby, mnozí ho považují stále za legendu,“ vysvětluje historik Philippe de Carbonnier, autor několika knih o Napoleonovi.

„Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby tu byl i nějaký reprezentant Francie z vládních míst, ale zase nás to tolik netrápí. Jsme tady, abychom si udělali radost a udělali radost také publiku,“ říká učitel z Amiens převlečený za francouzského vojáka.

Bitva u Waterloo | Foto: ČTK

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme