Dánové volí nový parlament. Očekává se, že ať vyhraje kdokoli, Kodaň přitvrdí imigrační politiku

Dánové dnes hlasují v předčasných volbách o podobě nového parlamentu. Podle průzkumů se čeká těsný souboj vládnoucí koalice vedené sociálními demokraty s takzvaným "modrým blokem". Jeho součástí je i populistická Lidová strana, která se tradičně vymezuje proti přistěhovalcům. Téma imigrace bude jedním z klíčových volebních témat. Postoj k imigrantům Dánsko v posledních letech výrazně přitvrdilo. A politici s částí přistěhovalců spojují i hrozbu terorismu. Podle některých odborníků ale naprosto neprávem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kodaň. Dánsko

Kodaň. Dánsko | Foto: Kateřina Křenová

Lars Erslev Andersen je expert na terorismus z kodaňského Institutu pro mezinárodní studia. Dánská společnost podle něj neměří všem stejným metrem. Týká se to jednak přistěhovalců z východní Evropy, kteří v Dánsku hledají práci, a také muslimských uprchlíků, například ze Sýrie.

„Většina muslimských imigrantů v Dánsku se dobře začlenila do společnosti a cítí, že sem patří. Ale samozřejmě sledují, jak si veřejnost spojuje všechna možná rizika skoro výhradně s islámem. A to k nim vysílá jasný signál: můžeš být vzdělaný profesor, třeba lékař, můžeš spořádaně platit daně. Ale jsi muslim, a tak pořád můžeš být bezpečnostní riziko,“ vysvětluje Andersen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předčasné volby v Dánsku budou vyrovnané. Očekává se, že ať vyhraje kdokoli, Kodaň přitvrdí postoj vůči imigrantům. V Dánsku natáčel Vojtěch Berger

Čtyři měsíce po útocích v Kodani, kdy 22letý mladík s palestinskými kořeny zabil dva lidi, se podle něj vláda s opozicí předhánějí i v receptech na boj proti terorismu. Jenže, jak Andersen říká, z útoků si vzaly špatné poučení a neřeší, že se část imigrantů cítí v Dánsku jako občané druhé kategorie.

„Politici vidí nebezpečí hlavně za dánskými hranicemi a spojují ho s islámem. Úplně popírají, že ty příčiny můžou být i uvnitř naší společnosti. Teď před volbami to vláda těžko přizná, řekla by tím přece, že sama selhala. A opozice bude taky mlčet, dobře ví, že s tímhle tématem volby nevyhraje,“ předpokládá.

Džihádistům pomáhají mentoři

To je ale jen jedna tvář Dánska. Tou vstřícnější je dánský projekt, který neláme hůl ani nad těmi, kdo odešli bojovat za radikálně islamistická hnutí třeba do Sýrie nebo do Somálska. Systém mentorů, kteří pomáhají džihádistům po návratu do Dánska zpátky do společnosti, funguje ve městě Aarhus.

„Všechny každodenní věci, jako jít spolu na kávu nebo společně vyplnit nějaký formulář pro úřady, pomáhají navázat vztah mezi mentorem a jeho svěřencem, říká Johann. Mentorů jako je on, je v Aarhusu asi deset.

Se svými svěřenci se pravidelně setkávají, alespoň jednou týdně. Schůzky můžou využít úplně podle svého, doučovat se matematiku, zahrát si fotbal nebo jít do kina. Když se mezi nimi vytvoří důvěra, přijde řeč i na složitější otázky.

„Můžeme udělat další krok a bavit se o složitějších věcech. O životě, politice či náboženství,“ dodává Johann.

'Chtějí hlavně někam patřit'

Jedním z klíčových psychologů celého programu je Preben Bertelsen. „Tahle generace mladých přistěhovalců čelí novému problému. Nejde jim o náboženství, o politiku, oni chtějí hlavně někam patřit, a pokud bude potřeba, jsou kvůli tomu ochotní i zemřít,“ říká.

„Nejsou ani členy žádného gangu, protože ani gangy s nimi nechtějí nic mít. Touží po 'uznání ulice'. A teprve při tom si osvojí některé myšlenky radikálních islamistů,“ upozorňuje Bertelsen.

Premiérka Thorningová-Schmidtová byla nedávno tváří kampaně s hlavním sloganem „Když přijedete do Dánska, měli byste tu pracovat“. Ten vzkaz patřil pochopitelně imigrantům.

Dánská vláda nedávno představila plán jak zaměstnat desítky tisíc žadatelů o azyl a zpřísnila podmínky pro udělení azylu. Totéž by udělala opozice, kdyby se jí dnes povedlo volby vyhrát.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme