V Nepálu se rozmáhá obchod s dětmi. Je to důsledek ničivého zemětřesení

Nepálská vláda pozastavila registraci nových dětských domovů i adopce do zahraničí a zpřísnila dohled nad pohybem dětí v zemi. Po katastrofálním zemětřesení z konce dubna zůstaly v zemi stovky sirotků. Přibývá případů, kdy se stávají oběťmi obchodu s dětmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Namasté Nepál postavilo první bambusovou školu ve vesnici Anaikot

Namasté Nepál postavilo první bambusovou školu ve vesnici Anaikot | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Jen v regionu Gorkha se ztratilo 237 dětí. Po zemětřesení opustily své domovy a jejich stopa mizí.

Případ vyšel najevo, když policie objevila v Káthmándú 195 dětí, které dosud žily v klášteře Lho v Gorkce. Osud dalších dětí je nejasný.

Podle policejních údajů se počet případů obchodování s lidmi zvýšil o 50 procent. Oběťmi jsou děti, především dívky. Ty směřují jako nezletilé nevěsty do sousední Indie.

Nevládní organizace vyzývají nepálskou polici k větší obezřetnosti v provizorních táborech a v pohraničních oblastech.

Policie také zachránila nejméně 41 dětí, včetně 15 dívek, které překupníci odváželi ze země s příslibem lepšího života. Sedm lidí bylo za pokus o obchodování s dětmi zatčeno. Oficiální statistiky jsou ale nejspíš jen špičkou ledovce.

Nepál, dítě, děti, žena | Foto: Jaromír Marek

Sbírka ČRo Pomáhejte s námi Nepálu stále pokračuje. Je možné přispívat na účet 200 9999 200/0300, nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme