Turisté si letos poprvé projedou Šumavu na elektrokolech nebo skútrech

Turisté si mohou od letošního roku projet Šumavu i na elektrickém kole, skútru nebo v elektroautě. K přírodě šetrnější vozidla nabízí zájemcům několik půjčoven, například v Dobré Vodě, Modravě nebo Prášilech. Dopravní prostředky ujedou i přes sto kilometrů a umožní turistům zdolat převýšení, aniž by se zadýchali. Elektrovozidla ale mohou používat i ti, kteří se kvůli svému věku nebo zdraví výletů vzdali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrokolo, ilustrační foto

Elektrokolo, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Počet lidí, kteří se po Šumavě vydávají na elektrokolech, přibývá.

„Zažila jsem bezpočet šedesátníků, fyzicky zdatných pánů, kteří za sebou vláčí své manželky a říkají: ‚Jaruško, pojď se podívat. Já ti to koupím, konečně budeš jezdit se mnou.‘ Dámám v letech se to líbí,“ líčí Lada Přibylová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turisté si mohou od letoška projet Šumavu na elektrickém kole, skútru nebo v elektroautě. Podrobnosti zjišťoval reportér Lukáš Milota

Vede projekt, který zavádí na Šumavu elektrovozidla. Půjčoven je zatím pět. V každé jsou čtyři elektrokola, dva skútry a je možné využít i elektroauta.

„Výhoda sítě půjčoven je ta, že přijedete do naší partnerské půjčovny, tam si sednete, dáte si kávu, oběd, pivo, odpočinete si, nabijete si a jedete dál,“ popisuje Přibylová.

Podle plánu má být na Šumavě do dvou let až 200 půjčoven. Vznikla by tak podobná síť, jaká už léta funguje v sousedním Bavorském lese.

„Snažíme se, aby půjčovna byla v každém větším městě i vesnici. Snažíme se do projektu zapojit přímo města a radnice, aby zřizovaly tyto půjčovny,“ dodává Přibylová.

Postupně má být na Šumavě i více dobíjecích stanic. V plánu jsou také ty, které budou dodávat energii vyrobenou ze slunce a větru.

Elektromobilitu podpoří i stát

Elektromobily na Šumavě vítá například starosta Kašperských Hor Petr Málek zvolený za nezávislé: „V nové strategii udržitelného rozvoje, kterou teď město zpracovává, uvažujeme o vybudování míst, kde se budou moct dobíjet kola i auta. Věřím, že se to brzy u nás i v dalších šumavských obcích objeví.“

Projekt elektrovozidel se zamlouvá také řediteli šumavského národního parku Pavlu Hubenému.

„Nabídli bychom to našim zaměstnancům místo služebních vozidel, protože není úplně dobré, když turisty na turistické cestě míjí velké auto, které smrdí a hlučí. Když už tam naši lidé musí jet, tak by bylo ideální, aby to bylo tiché a čisté,“ vysvětluje Hubený a dodává:

Čertovo jezero, ledovcové jezero, Šumava | Foto: Anna Kottová

„Když se nám povede mít nabíjecí stanice na hlavních trasách, tak můžeme nabídnout novou atrakci – po Šumavě s elektrickým autem.“

Jízda na elektrokole se při nedávné návštěvě Šumavy zalíbila také ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi z hnutí ANO.

„Nebojím se, že se elektrická kola neprosadí. Vyzkoušel jsem se si to a musím říct, že i taková lemra jako já vyjela kopec, na který by si normálně nikdy netroufla,“ řekl Brabec.

Slíbil také, že stát elektromobilitu podpoří. Majitelé elektromobilů budou moci čerpat dotace a další výhody.

Lukáš Milota, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme