Česko předstihlo Slovinsko a je nejbohatší z postkomunistických zemí

Česko přeskočilo Slovinsko a stalo se tak nejbohatší zemí z postkomunistických států. Vyplývá to z čísel Eurostatu, který porovnával hrubý domácí produkt na osobu. Sousední Slovensko za Českem zaostává o osm procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka Pixabay

HDP na osobu v Česku minulý rok tvořilo 84 procent průměru Evropské unie. Země se tak řadí na 16. místo. Na prvním místě je v současné době Lucembursko. Celou zprávu Eurostatu najdete tady.

V Lucembursku přesahuje HDP na obyvatele 260 procent unijního průměru. Země má ale svá specifika. Pracuje tam spousta lidí, kteří pocházejí z jiných států a přispívají tak k celkové výrobě. Tento objem se pak rozpočítá na samotné Lucemburčany, tedy mezi menší počet osob.

Český náskok oproti jiným postkomunistickým zemím je podle ekonomů daný tím, že česká ekonomika zůstala po skončení socialismu v relativně dobrém stavu. Česko tak mělo lepší výchozí pozici, kterou si udrželo dodnes.

Nízké investice do výzkumu

Na druhou stranu existují i faktory, které českou ekonomiku brzdí. Například ubývají přímé zahraniční investice a velkým problémem může v budoucnu být i stárnutí populace. Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek varuje taky před tím, že v Česku relativně pomalu roste produktivita práce nebo kapitálu.

„Česká republika pokulhává za úspěšnými zeměmi i v investicích do výzkumu a vývoje. Zatímco úspěšné země typu Jižní Koreje, Švédska nebo USA investují více než 3 procenta HDP, u nás je to mezi 1 až 2 procenty.“

Průměr Evropské unie Česko podle analytiků v nejbližších letech jen tak nedožene. Evropa by totiž měla v dalších měsících růst. Pokud se ovšem nestane nic zásadního v souvislosti s krizí v Řecku.

HDP na osobu v jednotlivých zemích | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme