Hilgertová stojí po 20 letech znovu na startu Světového poháru v Praze

Čeští vodní slalomáři slaví drobné jubileum. O víkendu 20. a 21. června uspořádají v Praze Světový pohár po dvaceti letech od prvních závodů elitního seriálu v Troji. Dvě jména ve startovní listině od té doby zůstala, Kanaďan David Ford a domácí Štěpánka Hilgertová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štěpánka Hilgertová postoupila v semifinálové jízdě MS v Deep Creeku

Štěpánka Hilgertová postoupila v semifinálové jízdě MS v Deep Creeku | Foto: Tomáš Dvořák

„Nevím, jestli si vzpomenou právě na Světový pohár z roku 1995, už mi to splývá s daleko větší historií, kdy se v Praze jezdily závody O cenu Trojského koně. Ty měla úroveň i účast srovnatelnou se Světovým pohárem,“ srovnává Hilgertová.

Už si ani nevybavuje, že při premiéře Světového poháru v Praze vyhrála. Ostatně ani na žádné další zdejší výsledky si nevzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpánka Hilgertová si už nevzpomíná, jak v Paze před 20 lety při závodu Světového poháru dopadla

„Byly léta, kdy jsem vyhrávala celkem standardně. Určitě jsem párkrát vyhrála, možná by z toho byla hezká statistika,“ přemítá dvojnásobná olympijská vítězka.

Lépe si vzpomíná na to, jak se od poloviny devadesátých let vyvinuly podmínky vodních slalomářů.

„Dřív jsme na podobný servis nebyli zvyklí ani při mistrovství světa. Šlo o závody na úrovni pouťáků. Velký závod byl takový, kde byla jako časomíra fotobuňka,“ vzpomíná 47letá Hilgertová.

Do Česka by se mohlo vrátit ME vodních slalomářů. Ve hře je rok 2018

Číst článek

„Změnilo se toho hodně. Slalomovou dráhu jsme přebudovali docela zásadně, je bezpečnější a také mnohem obtížnější,“ doplňuje Jiří Rohan, který v roce 1995 v Troji také závodil.

Ze špičkového deblkanoisty se ale mezitím stal předseda organizačního výboru, a tak dodává, že pořádání Světového poháru je nyní pětkrát dražší.

Rohan doufá v novou slalomovou dráhu

A stejně jako se teď s úsměvem vzpomíná na měření času stopkami, tak Rohan doufá, že minulostí bude brzo také současná slalomová dráha, kterou v Troji nahradí nová. Třeba k pětadvacetinám od prvního Světového poháru.

„To bude za pět let. Myslím, že je to reálné, ale jsou věci, o kterých nevíte, jak dopadnou. Současná podpora hlavního města Prahy je velice dobrá. Věříme, že se to podaří,“ doufá Jiří Rohan.

Letošní závody elitního seriálu začnou v pátek. Finále se pojedou v sobotu od 12.30, v neděli od 12 hodin a vysílat je budeme v přímém přenosu na streamu Český rozhlas Sport na našem webu.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme