Ať si Babiš a Šincl spor vyřeší sami, shodla se koalice. Šincl ale schůzku odmítl

Vládní koalice se shodla na tom, že by se ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO měl sejít s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem a vyřešit svůj spor. Poslanec se s ministrem nepohodl kvůli pozměňovacímu návrhu k zákonu o pojišťovnictví. Během debaty měl Babiš údajně Šincla zastrašovat složkou kompromitujících materiálů a obvinit ho z korupce. ČSSD tento způsob jednání odmítla a požadovala, aby se ministr financí omluvil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Ladislav Šincl

Andrej Babiš a Ladislav Šincl | Foto: PSP ČR

Sociální demokracie i po koaliční schůzce trvá na omluvě ministra financí poslanci Šinclovi, Andrej Babiš i dál říká, že se omlouvat nebude. Oba aktéři si tedy měli všechno vyříkat mezi sebou.

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky spor mezi ministrem a poslancem ohrožuje vztah mezi Poslaneckou sněmovnou a vládou a to je podle předsedy vlády nepřípustné, stejně jako chování vicepremiéra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor Babiš-Šincl komentovali na Radiožurnálu poslanec KDU-ČSL Josef Uhlík a politolog a bývalý politik Daniel Kroupa

„Podobný způsob komunikace mezi ministrem a poslancem je pro nás absolutně nepřijatelný a v žádném případě si nepřejeme, aby se něco takového opakovalo nebo aby to pokračovalo,“ řekl Sobotka po schůzce koaličních lídrů.

Oba politici se měli sejít ještě dnes. Poslanec Šincl ale schůzku nakonec odmítl s tím, že není podřízený koaliční rady.

„Já se nechci dozvědět zase nějaké jeho informace třeba o mých dětech a podobně, abych na to musel reagovat ještě třeba nějak agresivněji, než jsem reagoval předtím,“ vysvětlil Šincl, proč se s ministrem teď nechce sejít.

Ministr Babiš se poslanci ČSSD Šinclovi neomluví. Lhal o mně, řekl

Číst článek

Jak Šincl, tak Babiš se ke kauze vyjadřovali hodně emotivně ještě před dnešním jednáním koaliční rady. Poslanec třeba prohlásil, že po Babišovi žádnou omluvu ani nechtěl.

„Protože člověk, který o mně střádá informace, o mojí rodině, mi za to lidsky vůbec nestojí. Ale klub to prostě chce, tak já tu omluvu po něm budu požadovat, aby především pan ministr viděl, že by se měl k poslancům chovat nějak jinak, než to předvedl mně. Mě se to opravdu lidsky hodně dotklo,“ uvedl Šincl.

A lidsky se to prý dotklo i šéfa hnutí ANO. Ten odmítl, že by Šincla zastrašoval kompromitujícími materiály. „Já se nikomu omlouvat nebudu, já si vyprošuji nějaké povídačky ČSSD, že mám nějaké estébácké metody. Nemám žádnou složku, každý si to může dohledat,“ reagoval Babiš s tím, že vycházel z veřejných zdrojů.

Ministr financí Andrej Babiš ukázal novinářům papíry s údajnými články o poslanci Ladislavu Šinclovi | Foto: ČTK

Novinářům dopoledne ukázal stažené články, které se týkaly Šinclova bydlení v domě napsaném na manželku nebo zneužívání poslaneckých náhrad. Na této svodce měl přilepený lístek s poslancovým jménem.

Ministra financí za způsob jeho jednání vůči poslanci Šinclovi kritizuje i opozice. „Je už zcela lhostejné, jak dopadne Babišův soud v Bratislavě o evidenci ve svazcích StB, protože styl práce i kvalita výcviku byly právě potvrzeny v politické praxi,“ prohlásil například šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za zcela nepřípustné považuje Babišovo chování i politolog a bývalý politik Daniel Kroupa. Podle něj by se tím měl zabývat mandátový a imunitní výbor sněmovny.

„Když je poslanec rozhodnutý určitým způsobem hlasovat, když předkládá pozměňovací návrhy a podobně, tak koná výkon ústavního činitele. A pokoušet se ho vydíráním přinutit, aby nepodával nějaký pozměňovací návrh, nebo aby změnil stanovisko, tak je zcela nepřípustné a je to na hranici kriminálního jednání,“ tvrdí Kroupa.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme