Tisícům lidí hrozí ztráta bydlení kvůli nesouhlasu obce s dávkou, varuje legislativní rada vlády

Až 17 tisícům lidí v Česku hrozí, že přijdou o domov. A to kvůli změnám ve vyplácení dávek na bydlení. Od května totiž rozhodují nově o tomto doplatku obce, a ne úřady práce. Umožnila jim to novela zákona o hmotné nouzi. Legislativní rada vlády proto doporučila normu změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna | Foto: Filip Jandourek

Jsou i rychlejší řešení, řekl její předseda a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Třeba metodický pokyn, který by vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Na základě toho doporučí úřadům práce, aby hodnotily stanoviska obcí k poskytnutí doplatku na bydlení jako nezávazná vyjádření, ke kterým přihlédnou podobně jako k jiným, které posuzují ve správním řízení,“ uvedl Dienstbier.

Doplatek na bydlení patří mezi dávky hmotné nouze. Získají ho ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení a jimž ani s ním nezbývá na živobytí. Doplatek potřebným výdaje za byt dorovnává tak, aby jim na živobytí zůstalo.
Pramen: ČTK

Podle novely o hmotné nouzi o tomto doplatku rozhodují obce, a ne úřady práce jako dřív. Na řadě míst - třeba na Ostravsku - kvůli tomu hrozí sociální nepokoje. Legislativní rada vlády proto doporučila změnit zákon.

Podle ředitele Agentury pro sociální začleňování Radka Jiránka by mohly přijít nazmar také dřívější investice do vylepšování ubytoven:

„Část ubytoven respektuje pravidla. Vypracovaly si dobré ubytovací řády, mají hygienu na velmi slušné úrovni."¨

"A teď klient, do kterého byla vložena nějaká sociální práce obce i neziskových organizací, se ztratí v nepřehledném tržišti volných bytů, kterých je v České republice dostatek, ale jejich kvalita je spíše špatná,“ obává se Jiránek.

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme