Češi si na nový byt vydělávají až sedm let, dvakrát déle než Němci

Čech musí v průměru šetřit více než sedm let, aby si mohl koupit nový byt. To je dvakrát déle než třeba v Německu nebo Belgii. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelový dům, panelové domy, sídliště, panelák

Panelový dům, panelové domy, sídliště, panelák | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Studie vycházela z toho, že si Čech vydělá průměrně 27 100 korun a cena nového bytu je zhruba 2,3 miliony korun.

„Ve středoevropském srovnání patří bydlení v České republice k nejdostupnějším, když budeme uvažovat Maďarsko nebo Polsko," říká Petr Hána ze společnosti Deloitte a dodává:

„Naopak ztrácíme za některými našimi západními sousedy, kde ekonomika funguje o něco lépe. Těmi sousedy myslíme například Německo nebo Belgii.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi si na nový byt vydělají až za sedm let, dvakrát déle než Němci. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte. Téma pro Zuzanu Petráňovou

Ceny podle něj nyní nejvíce rostou v Irsku, ve srovnání s loňským rokem téměř o třetinu. Byty zdražují také v Izraeli nebo ve Velké Británii.

Bydlení naopak zlevňuje v Rusku, konkrétně o více než 16 procent. Důvodem je výrazné oslabení rublu.

V Česku ceny bytů rostou od loňského roku. Nejrychleji teď stoupají v Praze, Brně a okolí. Banky stále nabízejí hypotéky s rekordně nízkými úroky, to žene poptávku po bytech nahoru. Rostou tak i ceny. To se ale může změnit, protože tento týden některé banky oznámily, že začnou úroky zvyšovat.

„Boom, který je nyní, je hodně spjat s nízkými úroky na hypotékách. Domnívám se, že pakliže dojde k významnějšímu růstu úrokových sazeb, k čemuž může v horizontu dvou nebo tří let dojít, tak může nastat poměrně prudké ochlazení,“ odhaduje analytik společnosti Conseq Lukáš Vácha.

Koupit malý byt se vyplatí

Řada lidí stále kupuje byt jako investici. Podle ředitele společnosti Golem Finance Libora Ostatka se to stále vyplatí, protože ceny ještě nedosáhly maxima z let 2008 a 2009.

„Co se týká výnosnosti, tak to je individuální záležitost. Záleží na lokalitě a na ceně. Pokud ho kupují za účelem pronájmu, tak se jedná samozřejmě o investiční záměr a je potřeba si ho velmi dobře propočítat,“ upozorňuje Ostatek.

Nejlepší návratnost má teď podle serveru Sreality.cz investice do malého bytu 1+1 nebo 1+kk, a to konkrétně v Ústeckém kraji. Příjem z pronájmu jim kupní cenu pokryje v průměru za zhruba 5,5 roku.

Zuzana Petráňová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme