Veřejnoprávní média V4 mají dohodu o spolupráci

18. červen 2015

Veřejnoprávní vysílatelé ze zemí Visegrádské čtyřky uzavřeli dohodu o spolupráci. Spočívat bude zejména ve vzájemném obohacení programové nabídky, v organizaci společných projektů či tematických dnů ve vysílání. Memorandum dnes v Bratislavě podepsali vedoucí představitelé Českého rozhlasu, České televize, slovenského RTVS, Polského rozhlasu, Polské televize a maďarského MTVA.

„Dohodu o spolupráci jsme se rozhodli uzavřít, abychom posílili spolupráci veřejnoprávních médií v rámci zemí Visegrádské čtyřky. Již na březnovém setkání v Budapešti jsme projednávali možnosti koprodukce pořadů, programové výměny či společných hudebních projektů. Nyní bychom tento záměr měli posunout směrem ke konkrétní realizaci ve vysílání,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Veřejnoprávní vysílatelé Visegrádské čtyřky se budou snažit zlepšit mediální spolupráci, obohatit svou programovou nabídku o témata zaměřená na region V4. Jejich zástupci se budou scházet dvakrát ročně.

„Budeme projednávat aktuální plány na společné projekty či zpravodajská témata. Počítá se rovněž s organizací tematických dnů ve vysílání, které budou věnované událostem v České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Český rozhlas je na mezinárodním poli aktivní. V nedávné době uzavřel smlouvu o spolupráci s veřejnoprávními vysílateli v Černé Hoře. Začátkem letošního roku pak podepsal podobnou dohodu s rumunským veřejnoprávním rádiem, loni v lednu pak s německým rádiem MDR. Řadu let již úzce spolupracuje se slovenským veřejnoprávním rozhlasem.

Spustit audio