Papežova encyklika vyzývá všechny lidi k ochraně životního prostředí

Hlavní příčinnou globálního oteplování je lidská činnost, uvádí papež František ve své encyklice, kterou představil Vatikán. Papež v téměř 200stránkovém dokumentu varuje, že lidé žijící v tomto století, můžou být svědky vážných klimatických změn, pokud s tím společnost něco neudělá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papežova encyklika viní z globálního oteplování lidskou činnost (ilustrační foto)

Papežova encyklika viní z globálního oteplování lidskou činnost (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Text s názvem Laudato sii, tedy Buď pochválen, je už druhou encyklikou, kterou papež František vydal.

„Tato encyklika vychází v kritickém období lidské historie. Jsou v ní podněty pro vědce, ekonomy, sociology a především pro věřící,“ shrnul obsah nové encykliky pravoslavný metropolita, Řek John Zizoulas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekologie je hlavním tématem encykliky, informuje Vojtěch Koval

„Správný vztah lidstva k přírodnímu prostředí je zničený, my tento stav nazýváme hříchem. Pokání se proto musí rozšířit i na škody, které způsobujeme přírodě," míní Zizoulas.

Ekologie je hlavním tématem encykliky. Papež mimo jiné napsal: "Náš dům je ničen a to škodí každému, hlavně těm nejchudším z nás."

Novináři sledují ve Vatikánu prezentaci papežovy encykliky | Foto: Reuters

Upozorňuje i na to, že už v tomto století můžou zaniknout některé živočišné druhy. Třeba ve varování, že by se lidstvo mohlo "utopit" ve vlastním odpadu, ale můžeme hledat i sociální tematiku.

„Dobrý vztah k přírodě je také podmíněn - a papež to nazývá ekologie člověka. To znamená kultivovanost člověka, dobré mezilidské vztahy, respektování lidské důstojnosti,“ vysvětlil český biskup Václav Malý.

Skončit s vykořisťováním

Papež v textu vyzývá ke změně společenského systému, který podle něj umožnuje bohatým vykořisťovat chudé. Od dřívějších encyklik rozdílná hlavně širokým záběrem.

Papež tentokrát nepromlouvá jen k duchovním nebo věřícím, ale ke všem obyvatelům planety.

Za klimatické změny může člověk, píše papež František v uniklé verzi encykliky

Číst článek

Média už v některých jeho pasážích hledala konkrétní adresáty - například velkým důrazem na snižování množství skleníkových plynů v ovzduší papež prý míří na Spojené státy americké a Čínu.

Biskup Václav Malý ale vysvětluje, že encykliku takto konkrétně vykládat nejde: „Není to přímo konkrétně adresováno konkrétním zemím, to by, myslím, potom encyklika nesplňovala své poslání, příliš by se to politizovalo. Ale přirozeně je to zrcadlo nastavené těmto zemím.“

Papež František se ekologií zabývá už od svého nástupu do funkce hlavy katolické církve.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme