Premiér slíbil filmařům peníze, ročně by měli od státu získat 180 milionů

Český film by mohl od státu získat ročně 180 milionů korun. Na dnešním jednání s filmaři to nad novelou zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie potvrdil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natáčení filmu Posel

Natáčení filmu Posel | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Peníze by měly přitéct ze státního rozpočtu nebo z poskytování licencí k filmům, se kterými obchoduje Národní filmový archiv.

Státní fond kinematografie by peníze na základě žádostí rozděloval jednotlivým filmovým projektům.

Mělo by jít o každoroční zaručený státní příspěvek. Jeho konečná výše záleží na penězích, které se ve prospěch českého filmu vyberou od soukromých subjektů, především televizí.

Pokud se vybere 180 milionů od soukromých subjektů a stejná částka od státu, pak by výsledná částka čítala až 360 milionů korun.

Filmaři došli s politiky k dohodě bez větších problémů, i když po dlouhých letech. Se zněním připravované novely je spokojený i ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman:

„My se stále jako Česká republika držíme celkem vysoko, jako šestá evropská země, co se týká zájmu českého diváka o český film. Je zájem jak filmařů, tak politiků, aby se česká kinematografie na této vysoké úrovni držela i nadále."

Schválena v červenci?

Vláda by o novele mohla jednat 1. července, tedy ještě před začátkem karlovarského filmového festivalu. Podle Hermana by ji vláda měla i schválit.

Podle filmařů by se mohly točit filmy, na které doposud peníze nebyly. Finance by měly dosáhnout i na propagaci, vzdělávání nebo digitalizaci kin.

„Slibujeme si od toho, že budou vznikat i historické a žánrové filmy a filmy, které budou mít šanci obstát v mezinárodní konkurenci,“ potvrzuje člen předsednictva České filmové a televizní akademie, režisér a producent Ondřej Trojan, který se dnešní schůzky také zúčastnil.

Pokud půjde všechno podle plánu, měla by novela zákona o audiovizi začít platit 1. ledna 2016.

Tomáš Pilát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme