Jednání o Řecku je bez výsledku, v pondělí se sejdou lídři eurozóny

Prezidenti a premiéři zemí platících eurem se kvůli vrcholící řecké krizi mimořádně sejdou v pondělí večer v Bruselu. Schůzku svolal předseda Evropské rady Donald Tusk poté, co dnes bez výsledku skončilo jednání ministrů financí eurozóny v Lucemburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání se zúčastnil i prezident ECB Mario Draghi (vlevo) a eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici

Jednání se zúčastnil i prezident ECB Mario Draghi (vlevo) a eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici | Zdroj: Reuters

"Je čas naléhavě probrat řeckou situaci na nejvyšší politické úrovni," komentoval Tusk své rozhodnutí.

Na lucemburském jednání euroskupiny dnes ministři financí 19 zemí platících společnou měnou nenašli řešení přesto, že řeckým ministr Janis Varufakis podle nejmenovaného řeckého představitele své kolegy seznámil s určitými novými návrhy Atén. Ty však zjevně jeho evropské partnery nijak neoslnily.

Rozchod bez dohody nejprve na twitteru oznámil místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Na tiskové konferenci to pak potvrdil šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska s tím, že řešení teď není v dohledu.

"Dnes je stále možné dohodu nalézt a prodloužit stávající program před koncem měsíce. Ale míč je jasně na řecké straně kurtu, musí se chopit této poslední příležitosti," prohlásil Dijsselbloem.

Budoucí případná dohoda podle něj musí být věrohodná, pokud se týká udržitelnosti řeckých veřejných financí, i důvěryhodnosti eurozóny jako celku.

Řecký ministr financí Janis Varufakis s generální ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Christinou Lagardeovou | Foto: Reuters

Základem pro diskusi je podle něj nadále dohoda eurozóny z konce února o prodloužení stávajícího záchranného programu pro Řecko.

Atény odmítají podmínky, které jeho věřitelé, tedy Mezinárodní měnový fond (MMF), Evropská centrální banka (ECB) a Evropská komise, požadují jako základ pro uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dříve dohodnutého záchranného programu.

Bez těchto peněz Řecku hrozí, že po konci programu, tedy už od 1. července, bude v platební neschopnosti. A věřitelé zase nesouhlasí s dosavadními protinávrhy řecké strany.

"Je třeba obnovit dialog s dospělými v místnosti," komentovala dnešní jednání na tiskové konferenci velmi ostře šéfka MMF Christine Lagardeová.

Už dříve uvedla, že fond nedá Aténám více času na splacení zhruba 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy Kč), které má řecká strana poslat do konce měsíce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme