Znovu vychází kniha, která naučila Čechy přemýšlet o Husovi jako o reálném člověku

K šestistému výročí upálení Jana Husa znovu vychází kniha, která zásadně změnila vnímání této historické postavy. Jako o reálném člověku začal o Husovi před téměř padesáti lety uvažovat historik František Šmahel. Jeho už legendární kniha "Hranice pravdy" je nově rozšířená o unikátní Husovu kostnickou korespondenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Šmahel, Hranice pravdy (detail obálky)

František Šmahel, Hranice pravdy (detail obálky) | Foto: Nakladatelství Argo

Titul původně vznikl v roce 1969 jen za několik týdnů, a to i na základě událostí té doby. Šmahel byl krátce po vydání své knihy vyhozen z Akademie věd.

„Jel jsem domů a říkal jsem si, co povím ženě. Viděl jsem náborový letáček na řidiče tramvaje, podle kterého bych si jako řidič vydělal tolik jako v Akademii. A ještě bych měl volné jízdné pro rodinné příslušníky a zahraniční rekreaci. Když jsem pak přijel domů, řekl jsem paní: ‚Tak ti přijel tramvaják,‘“ vzpomíná Šmahel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O znovu vydané knize Hranice pravdy mluvila s historikem Františkem Šmahelem Zuzana Vlčková

Předčasně ukončená kariéra Františka Šmahela souvisela i s doslovem knihy Hranice pravdy - Pravda nezvítězí sama. V doslovu jsou zmínění budhističtí mniši, kteří se upalovali, jako zřejmá narážka na události v Československu.

„Nechci, aby to vypadalo jako chlubení, ale na druhém vydání jsem nic nezměnil. Nakladatelství mne k tomu vybídlo. Neprotestoval jsem, protože je to jedna z mála mých knížek, která je snad čtivá. 70 let nevyšly jeho dopisy, tak jsem k tomu připojil soubor Husových kostnických listů,“ vysvětluje historik.

„Když jsem se jako mladý badatel začal Husem a Jeronýmem Pražským zabývat, byly to postavy, na nichž ulpěl staletý nános adorace, zposvátnění, nebo naopak prudkého odmítání. Ta postava byla v té době jednolitá. Jako by se byl narodil kacířem nebo národním buditelem. Postupně jsem se proto snažil zjistit, jak se Hus stal Husem,“ říká Šmahel a dodává:

„Byl obyčejným mladým mužem z chudých poměrů. Hledal kariéru v církvi, která mu ji mohla poskytnout. Teprve když se stal knězem a kazatelem na odpovědném místě, začal vnímat poslání z vyššího pohledu.“

Prof. František Šmahel v Centru medievistických studií FF UK | Foto: Adriana Krobová

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme