Zájem o veřejně prospěšné práce v kraji roste

18. červen 2015
Zprávy , Zprávy

Veřejné prospěšné práce využívá na Ostravsku přes dva tisíce lidí. Zhruba každý desátý nezaměstnaný v Česku, který takto pomáhá například s úklidem, je z Moravskoslezského kraje.

Jak potvrdila Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce, tato nabídka na snížení nezaměstnanosti patří dlouhodobě k nejoblíbenějším a nejvíce využívaným.

„Za prvních pět měsíců letošního roku jsme finančně podpořili takovýchto pracovních míst nejvíce v okrese Bruntál – přes 600. A potom v okresech Nový Jičín a Karviná je to přes 400 pracovních míst,“ upřesnila Piskořová.

Tento nástroj takzvané aktivní politiky zaměstnanosti je pro mnoho lidí jedinou šancí, jak dostávat aspoň dočasně pravidelnou výplatu. Velký zájem je například v Karviné, kde skupina veřejně prospěšných pracovníků opravuje psí útulek.

„Náklady na to jsou minimální. Zhruba 40 tisíc korun dáme za materiál, všechno ostatní zařídí tady ti šikovní tři lidé, dva máme na to, aby sanovali omítky. A jsou to chlapi, kteří dělají,“ pochvaluje si mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

autor: mrk
Spustit audio