Muslimské bratrstvo svolává kvůli verdiktu nad Mursím protivládní protest

K lidovému povstání proti vládě Abd al-Fattáha Sísího svolává dnes Egypťany Muslimské bratrstvo. Motivem k protestům je úterní potvrzení trestu smrti pro sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Hrdelní verdikt si Mursí vyslechl za údajný ozbrojený útěk z vězení. Muslimské bratrstvo označuje proces jako politický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O osudu exprezidenta Mursího pravděpodobně rozhodne odborník na islámské právo

O osudu exprezidenta Mursího pravděpodobně rozhodne odborník na islámské právo | Zdroj: Reuters

Podle pozorovatelů jsou protesty nepravděpodobné. Vedení Muslimského bratrstva je v egyptských věznicích, nebo v zahraničí a na egyptskou veřejnost má dnes nepatrný vliv.

Nepokojů se podle všeho neobávají ani úřady. Ve středu dokonce po dvou letech znovu otevřely stanici metra pod náměstím Tahrír.

Důvodem dlouhodobé uzavírky přitom byly právě obavy ze snadné dopravy lidí metrem na případné protivládní demonstrace.

Muhammad Mursí zvítězil s podporou Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubáraka.

Po vlně protivládních demonstrací ho v létě 2013 svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abd al-Fattáha Sísího. V úterý soud potvrdil nad Mursím dřívější rozsudek smrti.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme