Pražskou vládu dělí hlasování o hazardu. ANO a ČSSD porušily dohody, tvrdí Trojkoalice

Pražské Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN) se nelíbí postup hnutí ANO a ČSSD při včerejším hlasování o regulaci hazardu v Praze. Podle ní porušily partnerské strany koaliční smlouvu. Trojkoalice proto oznámila, že s partnery vyvolala takzvané dohodovací řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Trojkoalici vadí, že ANO a ČSSD včera na jednání zastupitelstva k vyhlášce o hazardu podpořily návrh na přerušení jednání.

„Tisk k regulaci hazardu byl řádně projednán, Radou HMP prošel jednomyslně a Trojkoalice odmítá odkládat zpřísnění regulace hazardu byť o týden,“ uvedla Trojkoalice ve svém prohlášení.

Podle návrhu koalice měl být snížen počet heren v hlavním městě z 313 na 179. Materiál již v uplynulých týdnech schválili pražští radní.

Po včerejší asi šestihodinové debatě ale nakonec zastupitelé schválili návrh opozice, aby bylo projednávání přerušeno a přeloženo na září. Opozice materiál kritizovala jako nedodělaný.

Pro odložení hlasovali všichni přítomní zastupitelé s výjimkou zástupců Trojkoalice, podle níž ostatní strany podlehly „hazardní lobby“.

„Koaliční smlouva říká jasně, že tato koalice zavede nulovou toleranci hazardu, “ uvedla Trojkoalice s tím, že již primátorkou na včerejší jednání předložený tisk byl pro ni „těžkým, ale koaličním kompromisem, který nebyl nulovou tolerancí, ale krokem k ní“.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládne v Praze od loňských komunálních voleb. V 65členném zastupitelstvu má těsnou většinu 33 hlasů. Již po volbách se mezi stranami odehrálo dohodovací řízení kvůli setrvání Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice) ve funkci, v lednu totiž nehlasoval s koalicí o záměru tendru na svoz odpadu. Jasné řešení z řízení dodnes nebylo zveřejněno.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme