Řekové výrazně zrychlili výběry z bank. Jen ve čtvrtek šlo o miliardu eur

Řekové vybrali ve čtvrtek z bank více než miliardu eur, tedy přes 27 miliard korun. Znamená to, že se výběry opět výrazně zrychlily. Od počátku týdne přišel řecký bankovní systém tímto způsobem už o zhruba tři miliardy eur, což představuje 2,2 procenta celkového objemu vkladů z konce dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové zrychlili výběr hotovosti

Řekové zrychlili výběr hotovosti | Zdroj: Reuters

Výběry vkladů jsou ale podle bankéřů poklidné a žádná panika není navenek patrná.

„Nevznikají fronty ani panika, je to klidná a postupná fáze stahování peněz z bank,“ řekl jeden z bankéřů. Podle něj se v tom projevují obavy z osudu jednání s evropskými věřiteli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj v Řecku komentovala přímo z Atén spolupracovnice Českého rozhlasu Soňa Dorňáková Stamu

Vkladatelé vybírají od začátku týdne peníze z řeckých bank zvýšeným tempem, pod vlivem čtvrtečního krachu jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli.

Lidé se obávají, že země bude muset v dohledné době vyhlásit platební neschopnost, zavést omezení na výběry vkladů, zakázat převody peněz do zahraničí a nakonec i vystoupit z eurozóny.

Zástupce Evropské centrální banky Benoît Coeuré ve čtvrtek naznačil pochybnosti, zda se řecké banky příští týden vůbec otevřou.

O Řecku se znovu bude jednat v pondělí

V minulých týdnech řečtí občané a firmy vybírali z bank v průměru 200 až 250 milionů eur denně. V dubnu se odliv zrychlil na celkových 4,9 miliardy eur z březnových téměř dvou miliard eur.

Za první čtyři měsíce tohoto roku z řeckých bank odešlo více než 26 miliard eur a na konci dubna byl objem vkladů nejnižší za více než deset let.

„To, že Řekové vybírají peníze z řeckých bank, znamená, že peníze tam dodává eurosystém za pomoci nouzových půjček, které poskytuje řecká centrální banka se souhlasem Evropské centrální banky," vysvětluje bývalý viceguvernér České národní banky a europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer a dodává:

„Břímě problému v řeckých bankách neleží na evropských komerčních bankách, ale jde na účet Evropské centrální banky, která je ve velmi nekonformní pozici.“

Další jednání o Řecku se povede v pondělí, kdy se v Bruselu sejdou prezidenti a premiéři zemí platících eurem.

Řekové se uskromňují

Řekové se v současnosti uskromňují, šetří, kde se dá. Ale často už nemají kde. Lidé omezili jízdy aut, častěji jezdí na mopedech. Nekupují nové oblečení, ale společenský život neomezují. Do restaurací a kaváren se chodí dál, jen se omezuje útrata.

Rodiče, kteří mají alespoň nějaký důchod, pomáhají dětem, které přišly o práci. Rodina hraje v řecké společnosti velkou roli.

Otevřeně se už i na nejvyšší úrovni začíná mluvit o Grexitu - tedy odchodu Řecka z eurozóny. Řekové ale návrat k drachmě nechtějí, bylo by to velmi drahé.

Řekové výrazně zrychlili výběry z bank | Foto: Reuters

Pavel Novák, ČTK, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme