Simona Baumrtová, nejlepší česká plavkyně, miluje Harryho Pottera

19. červen 2015

Simona Baumrtová oslnila svět na olympiádě 2012 v Londýně, kde vybojovala desáté místo na znakařské stovce. Letos v lednu vyhrála hlasování o nejkrásnější českou sportovkyni. Je jí třiadvacet, žije a trénuje v Chomutově.

Přesto, že je v současnosti nejlepší českou plavkyní zůstává stále milou, skromnou a příjemnou dívkou, která miluje Harryho Pottera.

„Už po několikáté jsem začala číst první díl. V angličtině,“ říká s úsměvem mladá dáma, která si z londýnské olympiády odvezla kromě sportovních úspěchů taky kouzelnou hůlku Harryho Pottera a zlatonku.

J. K. Rowlingová je její nejoblíbenější spisovatelkou a kouzelnickou ságu miluje jak v psané, tak ve zfilmované podobě. To hlavní v jejím životě je ale bazén. V pubertě si musela vybrat mezi gymnastikou a plaváním. Vybrala si plavání a udělala dobře.

Nemá ráda ryby ani jogurty. Když si má vybrat mezi salátem a krkovičkou, zvolí krkovičku. Má ráda dobré jídlo. Bez pití. Dovolí si maximálně sklenku vína jednou za týden.

V bazéně je šest dní v týdnu, dvojfázově. Ročně naplave až 2300 kilometrů. Snaží se zlepšovat styl a vypořádat se s tlakem, který na ni okolí vyvíjí jako na úspěšnou sportovkyni.

„Loni jsem byla hrozně přemotivovaná, moc jsem přemýšlela a bylo z toho až sedmé místo na Evropě. Zklamání. Ale dobré je, že jsem si slabou chvilku vybrala v tom nejméně exponovaném roce,“ bilancuje Simona, která je v plné přípravě na mistrovství světa.

První závody v Norsku dávají tušit, že letos by to mělo být mnohem lepší než loni. „Přesto, že jsem v plném tréninku, skoro jsem zaplavala olympijský limit pro Rio. To nikdo nečekal.“

Na to, aby se na svou druhou olympiádu v životě kvalifikovala, má ještě spoustu času. Snad to vyjde už letos!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.