Prezident Zeman ve sněmovně podpořil prokazování majetku, navrhl změny

Prezident Miloš Zeman podpořil v Poslanecké sněmovně návrh zákona o prokazování původu majetku. Doufá, že zákon projde, i když má k předloze výhrady. Ty se týkají takzvané nepravé retroaktivity a také navrhovaných sankcí, které by se podle Zemana měly zpřísnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem v Poslanecké sněmovně

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem v Poslanecké sněmovně | Zdroj: ČTK

Prezident poslancům připomněl, že sám v minulosti dvakrát takový zákon předkládal, ale neúspěšně. Teď proto přišel normu podpořit. Mluvil i o nepoctivých podnikatelích, kteří se podle něj zpočátku vyznačovali daňovými podvody.

„Vyčlenili se ze skupiny baťovských podnikatelů směrem ke skupině kožených podnikatelů. Pokud tato skupina bude tímto zákonem alespoň částečně eliminována, budu to považovat nejenom za úspěch této vlády, nejenom za úspěch této Poslanecké sněmovny, ale s trochou zmíněné nostalgie i za úspěch svůj,“ prohlásil Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman ve sněmovně podpořil návrh zákona o prokazování původu majetku. Jeho vystoupení sledovala reportérka Jana Čermáková

Na vládním návrhu ocenil zejména dva body. „Tou první věcí je přesun důkazního břemene na - vyjádřeno právnickou terminologií - důvodně podezřelého. Druhá věc, kterou bych chtěl ocenit, je to, že místo soudu bude o výši udělených pokut rozhodovat finanční úřad,“ uvedl.

Zároveň prezident vyjádřil přesvědčení, že by se zákon ve dvou oblastech mohl zpřísnit. Jednou z nich je retroaktivita - Zeman má za to, že by prověřování majetku mělo jít i do minulosti. Zákon by podle něj neměl být redukován na deklaraci typu: "Co sis nakradl, to je tvoje, ale dál už nekraď."

Prezident Zeman odmítl evropské kvóty pro přijímání uprchlíků

Číst článek

Vyslovil se také pro zpřísnění finančních postihů. "Byl bych velmi rád, kdyby některým z vašich pozměňovacích návrhů byly tyto penalizační sazby zpřísněny, protože je pokládám za příliš mírné," podotkl prezident.

Návrh podporuje udavačství, tvrdí pravicová opozice

Přijetí zákona o prokazování původu majetku nebude zřejmě ve sněmovně hladké. Pravicová opozice je proti, jak už ráno řekl místopředseda Sněmovny z TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je nutné mít zákon o prokazování původu majetku? Na Radiožurnálu zazněly názory poslanců Petra Gazdíka (TOP 09 a STAN) a Jiřího Dolejše (KSČM)

„Podporuje pouze udavačství, k ničemu dobrému nepovede, pouze ke zvýšení závisti, udávání mezi lidmi. Odporuje naší Ústavě a odporuje zásadám římského práva, kdy důkazní břemeno je přeneseno na toho, kdo je takzvaně udán nebo vyzván finančním úřadem,“ míní Gazdík.

Podobně prokazování původu majetku vnímá i ODS. Naopak levicová opozice, tedy KSČM, zákon podporuje, dokonce by podle ní mohl být ještě přísnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákonu o prokazování původu majetku diskutovali předseda rozpočtového výboru sněmovny za ČSSD Václav Votava a člen ústavně-právního výboru za TOP 09 Martin Plíšek

„Hlavní, co vytýkám návrhu, je, že nemusí být dostatečně účinný. Sám pan ministr financí pochybuje, že se domůže velkých peněz po účinnosti tohoto zákona, a je to dáno tím, že iniciativa je na straně berních úřadů. Naše verze je plošná povinnosti pro každého, kdo má majetek nad deset milionů,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podle vládního návrhu by měla mít finanční správa nově možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud hodnota neevidovaného majetku přesáhne sedm milionů korun, mohla by finanční správa vyzvat k prokázání jeho původu, případně ho zdanit.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme