Osamu Okamura: Sdílené město je správná cesta, města není možné dál rozšiřovat do krajiny

19. červen 2015

Jak by mělo vypadat město budoucnosti, ve kterém se harmonicky propojuje fyzický design, lidské sítě, veřejná politika a nové digitální technologie?

Na tuto otázku se snaží odpovědět festival reSite v Praze.

Jednou z jeho tezí je, že města 21. století by měla stimulovat místní ekonomiku, politiku a udržitelný a společensky bohatý život.

„Město 21. století bude město zahuštěné, město krátkých vzdáleností, snažíme se o to, aby docházelo k lepším vyžitím stávajících zdrojů, které jsou skryté ve městě. Mluvíme o tzv. sdílení. Sdílené město je správná cesta, protože není možné dále rozšiřovat a rozřeďovat naše města směrem do krajiny. To je velmi neekonomické, nefunguje to moc ani sociálně,“ upřesňuje programový ředitel reSite Osama Okamura.

Podle něj je mnohem snazší a lepší dívat se na vnitřní rezervy města a využívat prázdné byty, kanceláře a automobily a přemýšlet o tom, jak je sdílet:

„Jsou třeba nové modely sdílení, kdy lidé sdílejí např. některé společné části domu, společnou zahradu, společnou terasu, společnou klubovnu, jsou sdílené automobily: řidiči mohou formou spolujízdy nabrat kohokoliv na cestu mezi městy nebo i po městě.“

Sdílení je fenomén, který umožňují i nové komunikační technologie. Přes aplikaci v chytrém mobilu se lidé snadno dostanou k nabídkám, které jsou cenově výhodné.

Jedním z velkých témat je také sdílení dat.

„Jsou to data, která jsou ve veřejných institucích a která jsou zavřená v počítačích, a dnes se začínají nově otvírat. To třeba dělá pražský Institut plánování a rozvoje – právě tato data mohou umožnit mnohem lepším způsobem nakládat s městem,“ dodává Osama Okamura.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio